>äventyr i grammatikdjungeln

>Idag ska ni alla få ta del av mina favorituttryck i grammatisk terminologi. Den kommer ju normalt inte så många till dels, menar jag, och jag vet att ni alla sitter hemma och hoppar frustrerat på era stolar för att ingen talar om för er vad en nollallomorf är. Hoppa no more, här kommer grammatiska termpatrullen!

nollallomorf
För att alla ska förstå vad en nollallomorf är, måste vi först prata lite om morfem. Ett morfem beskrivs i grammatikböcker som ett ords ”minsta betydelsebärande enhet”. Det är alltså den minsta delen av ett ord som bär en betydelse, semantiskt eller grammatiskt. Ordet ”skruv” är bara ett morfem, men ”skruvmejsel” är två, och ”skruvmejslar” är tre; skruv-mejsl-ar, där ”skruv” och ”mejsl” har semantisk betydelse och ”ar” berättar att det är fler än en. Alla med på morfemtåget? Bra. Då kommer vi till det faktum att ”mejsl” (i mejslar) och ”mejsel” inte ser riktigt likadana ut, trots att de representerar precis samma ord. ”Mejsl” är alltså en variation av morfemet ”mejsel”, en så kallad allomorf. I ”mejslar” finns också morfemet ”-ar”, som gör att mejsel blir plural (ja jag vet att jag upprepar mig, kom ihåg att jag jobbar på SFI och hav överseende), och även det morfemet har sina variationer. I ”flator” är det ”-or”, i ”äpplen” är det ”-n”. ”Or” och ”n” är alltså allomorfer till ”ar”. Men så finns det ord som inte förändras alls i plural, som till exempel ”får”. När ”får” (singular) blir ”får” (plural) händer ingenting, där det i vanliga fall hamnar ett ”-ar” eller ”-or” eller ”-n”. Denna allomorf – alltså det ”ingenting” som ersätter andra pluralmorfem – kallas nollallomorf. Smaka på ordet.

Parasitiskt gap
Åh ser ni inte en ilsket gapande skadeinsekt eller köttätande blomma framför er? Parasitiska gap kan vi illustrera med följande exempel:

Hon älskade sin flickvän utan att vilja flytta ihop med henne.
Vilken flickvän älskade hon utan att vilja flytta ihop med?
Hon älskade sin flickvän utan att vilja flytta ihop med.

De två första är korrekta, det sista fungerar förstås inte. Varför då? kanske någon undrar, och då kan ni räcka upp era grammatiskt bevandrade pekfingrar och förklara: Det beror på att objektet (flickvännen) i exempel två har flyttat från objektsplats (efter verbet) till början av meningen (fundamentet), och lämnat objektsplatsen helt tom och gapande. Den underordnade att-satsen (”att vilja flytta ihop med henne”) parasiterar helt fräckt på möjligheten att utelämna objektet, och så skapas ett parasitiskt gap! Hade ni i era vildaste fantasier föreställt er hur rå och beräknande en infinitivfras kan vara? Nä jag tänkte väl inte det.

Klitisk partikel
Vilka av er skulle säga ”vinnarens av Melodifestivalen dildoformade mikrofon”? Vilka skulle säga ”vinnaren av Melodifestivalens dildoformade mikrofon?” (Vilka som skulle omfrasera det hela och säga ”melodifestivalvinnarens dildoformade mikrofon” och vilka som inte skulle känna ett behov av att över huvud taget kommentera mikrofonens form, tänker jag inte fråga för det har inget att göra med den klitiska partikeln.) I det första exemplet hamnar ”s”-et på ”vinnaren”, alltså huvudordet i nominalfrasen ”vinnaren av melodifestivalen” (”av melodifestivalen” är inte huvudord utan prepositionsattribut). I det andra exemplet hamnar ”s”-et på slutet av hela nominalfrasen, som ett litet påhäng snarare än som en del av ordet ”vinnaren”. Det är inte melodifestivalens mikrofon, utan vinnarens, men ”s”-et hamnar ändå sist, och det är det som i svenskan kallas klitisk partikel. Att den är klitisk betyder att den är påhängd, man kan associera det fonetiskt till ”kletig” för att få en praktisk kom-ihåg-association eller till klitoris för att skapa sig ett extra pirr i vardagen så fort man säger ”tåget till Uppsalas tidtabell”.

Det pågår ett tyst och belevat krig mellan genitivförespråkare och klitisk partikel-anhängare. Generellt kan sägas att de förra är av den äldre skolan och de klitiska är unga spolingar med nytänk. Genitivfolket säger att man etymologiskt (språkhistoriskt) kan belägga att genitiv är ett kasus i svenskan, partikelungarna påpekar det faktiska bruket av genitiv i nutidssvenska, varpå de genitivkonservativa kontrar med att påpeka att ”det faktiska bruket” helt enkelt är felaktigt och att vi alla borde omformulera oss när vi riskerar att komma i närheten av en klitisk partikel. Eftersom de inte finns.

Jag: Förstår du?
Tofflan: Nä.
Jag: Jamen en del säger att svenskan har ett kasus, alltså en substantivform, som heter genitiv, och andra säger att det inte är en substantivform utan en partikel som man kan hänga på vad som helst.
Tofflan: Kan det inte vara både och?
Jag: Nej det är antingen eller som gäller. Vinna eller försvinna.
Tofflan: Då förstår jag. Jag visste inte att det var så kompromisslöst.
Jag: Det är ett hårt klimat i den grammatiska sfären.
Tofflan: Det är tydligt det.

16 svar till “>äventyr i grammatikdjungeln”

  1. >Jag är så gammal att jag minns Konungens av Danmark bröstkarameller. Eller har jag bara drömt att jag såg den där papperspåsen i min pappas byrålåda? Grammatik i all ära, men godisologi är ett eftersatt område, tycker jag.Jag minns när jag som femtonåring kom på att Dajm antagligen kom från engelskans ”dime”. Men är det verkligen så – har Dajm funnits i den engelskspråkiga världen, eller är det falsk godisetymologi?”Det var honom som står där borta vid baren och ser ut som om han har svalt en kasse citroner som jag gav flatlöss i februari” är en annan intressant konstruktion som du kanske kan ta upp i ett senare inlägg.

  2. >Jag tycker det låter konstigt med ”Vinnaren av Melodifestivalens dildoformade mikrofon” eftersom jag aldrig varit med om att Melodifestivalen har lottat ut sina mikrofoner efteråt… Det blir nån sorts syftningsfel som får både det ena och andra ögonbrynet att lyftas.Hurra för genitiv! ^-^ (säger arkeologen som alla redan är ganska mossig :3) Trevligt att veta, att det finns de som förespråkar kasusvarianten – att de sedan har fel är en annan sak *förnumstig*.Även i övrigt ett mycket, mycket nöjsamt inlägg att läsa!

  3. >Ah! Hela kursen ”svenska språkets uppbyggnad” längtade jag efter nollallomorf! Det var den som saknades för att jag skulle greppa hela morfemgrejen. Nu känns det lite i min kropp som fem minuter efter en orgasm. Bara sådär… mmm.I din poll svarade jag ”annan anledning”, och det är mycket enkelt. Jag läser din blogg för att jag gillar sättet du skriver på om hbt-,kön-, och genusfrågor och så givetvis om språk. Varför har du inget svarsalternativ som innefattar allt detta?

  4. >För att jag är intresserad av hbt-frågor, för att jag är intresserad av kön- och genusfrågor, för att jag gillar sättet du skriver på och för att jag är intresserad av dina förehavanden och tankar!Mycket bra inlägg förresten. Om jag vinner en massa pengar på frågesport på grund av att sista frågan var ”Vad är en nollallomorf?” så lovar jag att skicka lite pengar till dig. 😉

  5. >Wow, det här förklarar en del! Men är det också fråga om klitisk partikel/genitiv när det är flera personer som har någonting? Det vill säga, heter det ”Jennys och Karins katt” eller ”Jenny och Karins katt”? Eller det kanske beror på någon annan regel? Tack förresten för alltid lika roliga blogginlägg!

  6. >Åh vad underbart härligt med grammatiknörderi! Tänk om folk kunde ägna sig åt sånt här istället för meningslösa tidsfördriv som sport och tv-tittande! Vilken underbar värld vi skulle få!

  7. Problemet med klitisk partikel är att det ofta leder till syftningsfel, vilket i sin tur riskerar att leda till missförstånd. Väldigt onödiga missförstånd… 😛

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: