Föreläsningar

Jag kommer gärna (digitalt eller fysiskt) till konferenser, bibliotek, skolor*, festivaler och mässor och pratar om mina böcker, skrivande och språk. För att boka eller skicka en förfrågan, mejla till sara.lovestam@gmail.com eller använd kontaktformuläret nedan. Mina vanligaste föreläsningar är författarbesök, där jag talar om skrivande, inspiration, författarskap och min senaste bok (om inget annat önskas). Längre ned på sidan finns beskrivningar av ett urval av andra föreläsningar som ofta efterfrågas  (och en som sällan efterfrågas men som jag älskar att göra). Jag anpassar alltid min föreläsning efter publik och sammanhang.

Obs! Just nu gör jag inga bokningar under 16 000 kr (exkl moms+resa). Utöver detta beror arvodesnivån på föreläsningens natur och storleken på evenemanget.

Vill du veta när jag kommer till din stad och föreläser? Varje månad annonserar jag mina offentliga framträdanden på min facebooksida: facebook.com/saralovestam.

”Sara Lövestam var dagens höjdpunkt. Fantastiskt engagerad, humoristisk och väldigt inspirerande.”

”Inspirerande, tänkvärt och roligt. Hade kunnat lyssna en hel dag.”

”Jag tycker att hon var inspirerande och cool med en pedagogisk stil, konkreta och tänkvärda tips. Bra!”

Hur svårt kan det vara?
För språkintresserade och alla som möter andraspråkstalare

Vad är det som gör att vi förstår varandra? En person som gått djupare än många andra för att försöka svara på den frågan är Sara Lövestam. Som skönlitterär författare, språkvetare och lärare i svenska för invandrare arbetar hon med språket ur många vinklar. 

I denna föreläsning beskriver Lövestam på ett underhållande och pedagogiskt sätt de utmaningar vi möter när vi försöker kommunicera med varandra. Kuriosa om svenska språket blandas med tips till den som vill bli förstådd av alla – även av den som precis börjat lära sig svenska.

Grejen med svenska språket
För alla som är intresserade av språk

Sara Lövestam arbetar med språket på många plan, som skönlitterär författare, som språkvetare anlitad som expert i TV4 och i flera tidningar, och som tidigare verksam lärare i svenska för invandrare. Med böckerna Grejen med verb (2014), Grejen med substantiv (2017) och Grejen med ordföljd (2018) har hon satt svensk grammatik i centrum på ett sätt vi aldrig sett förut. 

I denna föreläsning blandar Lövestam fakta och kuriosa om svenska språket med underhållande reflektioner kring grammatiken – det fantastiska systemet som håller ihop allt.

Förändringar i svenskan
För alla som är intresserade av språk

Håller engelskan på att ta över? Vad menar ungdomarna med ”yani”? Och vad är egentligen på väg att hända med de och dem? Sara Lövestam är författare och språkvetare, känd för många som språkexpert i TV4 Nyhetsmorgon och språkskribent i Svenska Dagbladet. I en underhållande föreläsning ger hon insyn i förändringar som skett i svenska språket förr, och förändringar som är på väg att ske idag.

Språkfynd i arkiven – en språkpolisiär tidsresa
För alla som är intresserade av språk

Sara Lövestam är för många känd som språkexpert i Tv4, som krönikör i SvD och Språktidningen och som författare till de uppmärksammade ”Grejen med”-grammatikböckerna. I arbetet med Handbok för språkpoliser har hon grävt i kyrkböcker, gamla språkläror och tidningsarkiv. Vad reagerade 1800-talets språkpoliser på? Vad var först rätt, sedan fel och sedan rätt igen? Finns det särskrivningar i husförhörsböckerna, och vad hände egentligen med satskommateringen?

Grejen med kanslisvenska
För språkintresserade, särskilt de som jobbar med myndighetsspråk

Varifrån kommer egentligen den av vissa älskade, men troligen mest hatade kanslisvenskan? Varför är det så lockande att stuva in ännu en inskjuten bisats, ett extra svårt ord och en prepositionsfras till, för den som sysslar med myndighetsspråk? Finns det faror med att göra texten enklare, hur såg myndighetsspråket ut för 800 år sedan – och vad har Gustav Vasa, Selma Lagerlöf och Lars Levi Laestadius med saken att göra?

Tio tips för sfi (90-120 minuter)
För sfi- och sva-lärare. 

Sara Lövestam är författare till både skönlitteratur och grammatikböcker som Grejen med verb och Grammatikundervisning för sfi och sva. Hon är också känd som språkexpert i TV4 Nyhetsmorgon, programledare/pedagog i UR-serien Tio lektioner i språkdidaktik och som domare i radiotävlingen Lantzkampen. I grunden är Sara Lövestam sfi-lärare med mångårig erfarenhet, och hon använder sig ofta av sina erfarenheter från sfi i språkböcker och föreläsningar.

I denna föreläsning delar Lövestam med sig av sina tio bästa tips för sfi- och sva-lärare, inom allt från nivåbedömning till hörförståelse, trassliga texter och integrerad grammatik.

Hel- och halvdagsutbildning för sfi- och sva-lärare

Klicka här för att läsa om mina fortbildningar för alla som undervisar i svenska som andraspråk!

Föreläsning på lätt svenska
För sfi-elever och andra som lär sig svenska, ej rena nybörjare. Både bibliotek och sfi-skolor brukar boka denna föreläsning. 

Sara Lövestam är författare och språkvetare med elva års erfarenhet som sfi-lärare. Hon har en bred produktion av romaner, men har också skrivit hyllade språkböcker som Grejen med verb. Hennes spänningsserie om den papperslöse detektiven Kouplan har hon skrivit om till lättläst svenska: böckerna Flicka försvunnen, Bedragaren, I skuggorna och Hjärterum.

I denna föreläsning på lätt svenska vänder hon sig till sfi-elever och andra som håller på att lära sig svenska. Föreläsningen passar de flesta nivåer utom nybörjare, och handlar om böcker, skrivande och författarskap. I slutet öppnas för publikfrågor.

Sara Lövestam syns också som språkexpert i TV4 Nyhetsmorgon, programledare i UR-serien Tio lektioner i språkdidaktik och som domare i radiotävlingen Lantzkampen.

Grammatik för lärare
För gymnasielärare och andra lärare som känner sig ringrostiga

I den nya läroplanen för gymnasiet (GY2011) har grammatiken fått en större roll än i tidigare läroplaner. Många lärare känner sig oförberedda på att ta in grammatiken i svenskundervisningen igen, och funderar på hur man kan göra ämnet intressant och relevant för gymnasieelever (och ibland för sig själva också). Denna föreläsning syftar till att inspirera och motivera lärare, samt att ge handfasta tips kring metodik och pedagogiska ingångar till ämnet grammatik.

Sara Lövestam är sfi-lärare, språkvetare och romanförfattare, som utkommit med de lekfulla och hyllade grammatikböckerna Grejen med verb och Grejen med substantiv, samt läromedlen Grammatik och piraten som jagade mås och Grammatikundervisning för sfi och sva.

Grammatik för möhippan
För grammatiknördar som ska gifta sig

Samla kompisarna framför blädderblocket och njut av en timmes skön grammatikgenomgång. Visste ni att en viss typ av ingenting även kallas nollallomorf? Och vad var pluskvamperfekt nu igen? Efter denna härligt stimulerande aktivitet har era grammatikkunskaper fått sig en riktig uppfräschning, och bruden är redo att gifta sig, fullt medveten om att det är ett reflexivt verb.

*Jag gör inte allmänna skolbesök i högstadiet såvida det inte ingår i ett läsprojekt med mina böcker, men pratar gärna med ungdomar som själva valt att lyssna på mig, t.ex. i läsecirklar, skrivgrupper eller elevens val. Jag kommer också gärna till lärargrupper och till elevgrupper inom vuxenundervisningen, och gör även besök på gymnasieskolor (med vissa förbehåll).

2 svar till “Föreläsningar”

 1. Hej Sara!

  Jag arbetar på en F-6 skola i Växjö, närmare bestämt Ljungfälleskolan. Vi hade behövt en bra kick eller spark för att på bästa sätt komma igång med vår SVA-undervisning på ett naturligt sätt i alla våra klassrum. De ska inte kännas som ett ”jobbigt påslag” utan naturligt att ta till.

  Så här kommer mina frågor till dig:
  1. Kan du tipsa/kicka igång lärare som jobbar i F-6 skolor?
  2. Vilken av dina föreläsningar skulle tipsa oss om?
  3. Vad kostar det att ha dig på besök/föreläsning?

  Vänlig hälsning
  Amela Osmanbasic

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: