Språk och grammatik

Handbok för språkpoliser (fakta/humor)

sprakpoliserl

Du har blivit antagen till språkpolishögskolan. Du har fått din rödpenna och ser fram emot att börja arrestera språkmissbrukare med de klassiska orden ”det heter faktiskt”.

Men hur ligger det till med Luciasången, är det förlät eller förgät? Hur hårt ska man bestraffa en särskrivare, och vilket kommateringsreglemente är det som gäller?

HANDBOK FÖR SPRÅKPOLISER är din vän i en värld där ligister svär på engelska och språket är i ständigt förfall. Klicka på bilden för att köpa boken på Bokus!

Riddar Kasus hjärta och andra sagor om grammatik (fakta/humor)

riddar kasus sagor l

Efter att ha skrivit Den sedelärande sagan om hur Imperfekt blev Preteritum i boken Grejen med verb, och Riddar Kasus hjärta i Grejen med substantiv, kunde jag inte sluta skriva sagor om grammatik. Ur grammatikornas stundom torra prosa fortsatte de att bryta sig ut, figurerna som befolkar grammatikens vidsträckta landskap. De är retsamma katakreser, rebelliska satsadverbial och introverta interjektioner, och de kämpar med livet precis som vi.

Efter varje saga finns en kort förklaring av den grammatik man behöver känna till för att förstå sagan fullt ut. Klicka på bilden för att hitta boken på Bokus!

Grejen med ordföljd (fakta/humor)

ordföljdl

Äntligen blev det dags för en bok om min favoritdel av svensk grammatik: meningsbyggnad! Svenska språkets ordföljd hör till världens mest komplicerade och rigida, vilket kan få vem som helst att gå igång. Vad är likheten mellan ett subjekt och en sockerkaka? Varför ska man inte jämföra bisatser med tjocka fjärilar, hur kan ett enkelt så vara både mystiskt och hjälpsamt, och hur mycket kan ett bråkigt satsadverbial egentligen ställa till med? Klicka på boken för att hitta den på Bokus!

Grejen med substantiv (fakta/humor)

Så fort Grejen med verb hade nått hyllorna, började läsare fråga mig: När kommer substantiven då? Och svaret blev: 2017! Vad är likheten mellan ett substantiv och en baguette? Hur säger man egentligen biceps i plural och varför kan inte vuxna människor ha ett sansat samtal om pronomen? Svaren på dessa frågor, och fler, finner du här. Klicka på boken för att hitta den på bokus.se!

Grejen med verb (fakta/humor)

grejen med verbl

I pauserna man ibland behöver ta, när man skriver romaner, uppstod den här särlingen. Och plötsligt var den på alla topplistor i landet. En bok skriven av ren lust och nördig fascination över det svenska språkets system. Bland annat tar den upp frågeställningar som: Om verb vore medborgare, vilka skulle styra landet? Varför är particip som lustiga krabbor och vad är likheten mellan preteritumsystemet och Stålmannen?

Detta är boken för dig som älskar grammatik eller vill lära dig att älska det. Använd den istället för en skolbok för att lära dig om konjugationer och tempus, ta fram den på en dejt när samtalsämnena sinar eller ha den som bildande toalettlektyr.

Läs mer om Grejen med verb på Piratförlagets hemsida eller köp den på Bokus.

Grammatik och piraten som jagade mås (läromedel)

Det här är en grammatikbok som är skriven för högstadiet, men den kan användas både på gymnasiet och av den vuxna människa som känner för en rejäl grundkurs. Här kan du ta dig igenom ordklasser, satsdelar och meningsbyggnad, samtidigt som du får i dig ett gäng humoristiska exempel och får följa den strävsamma piraten Kniv-Siv på jakt efter ett bättre liv.

Klicka på bilden för att hitta boken på bokus.se!

Grammatikundervisning för sfi och sva (lärarfortbildning)

Är det någon som behöver kunna svensk grammatik, så är det lärare i svenska för invandrare. Och inte nog med att vi måste veta exakt var satsadverbialet står i en bisats, eller varför ”biblioteket” får bestämd form – vi måste kunna förmedla denna kunskap på ett tillgängligt, varierat, inspirerande, pedagogiskt och enkelt men ändå komplett sätt. I den här boken går jag igenom det allra mesta som en sfi-lärare eller sva-lärare behöver veta om svensk grammatik, och ger ett hundratal tips på metoder för att förmedla den. Till boken hör även sju filmer i klassrumssituation.

Klicka på bilden för att hitta boken på bokus.se!

Ett svar till “Språk och grammatik”

  1. Goddag Sara,

    Tittade på TV i morse. Hamnade på Kunskapskanalen och programmet ”UR Samtiden” där du varmed och höll en föreläsning om svenska språket. Sådana program brukar jag alltid zappa förbi för att förhoppningsvis hitta nåt program som har med sport, vetenskap eller dokumentärer att göra. Andra lättsmälta underhållande program brukar jag också se.
    Blev fascinerad att jag som har varit totalt ointresserad av språk och meningsbyggnad i hela mitt liv plötsligt satt kvar och lyssnade på hela programmet.

    Tack för underhållningen 🙂
    Jag ska omgående beställa boken ”Grejen med ordföljd : Allt du någonsin velat veta om satsdelar”.

    /Micke (+50 år gammal)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: