Romaner

Monikaböckerna

Monikaböckerna är en historia i tre delar om barnlöshet, släktforskning och meningen med livet. Den första delen kommer i april 2021, andra delen hösten 2021 och sista delen våren 2022. 

Ljudet av fötter – första Monikabok

Att sitta här är att vara misslyckad. Alla vi som hamnat här kan se att de andra vet om det, vi ser det trots att vi gör alla ansträngningar att inte möta varandras blickar. Här sitter vi som inte klarat det som är varje biologisk organisms enda uppgift.

Monika Bengtsson föddes i en familj och växte upp i en annan. Av ren duktighet har hon klarat skolan, undvikit det närmast genetiska alkoholberoendet, doktorerat i mytologi, köpt bostadsrätt och fått en forskartjänst på Stockholms Universitet. Hon skulle, till skillnad från sin biologiska mor, bli en bra mamma. Om hennes kropp någonsin blev gravid.

I krisen som sammanfaller med hennes sista försök med provrörsbefruktning börjar Monika nysta upp historien om sin biologiska familj. Vem är hon, och om hon får ett barn, vad kommer det att brås på? En släkthistoria, som ingen någonsin berättat för henne, tar henne till platser hon aldrig tänkt sig och tankar hon aldrig haft. Blir till mytologin om henne själv.

Hon har en nästan kuslig förmåga att få sina romanpersonligheter att bli levande från första meningen … Sällan har jag läst en bok som i så lätt ton lyckas berätta om svåra upplevelser. Och sällan har jag skrattat så mycket, för Sara Lövestam lyckas använda humorns kontrastverkan för att ge allvaret större djup.

Lotta Olsson, Svenska Dagbladet

Läs mer om boken på Piratförlagets hemsida, eller köp den på Bokus!

Bära och brista – andra Monikabok

Beskrivning kommer snart.

Nu levande – tredje Monikabok

Beskrivning kommer snart.

Böckerna om Kouplans överlevnad

Böckerna om Kouplans överlevnad kan betecknas som hybrider: även om de är skrivna inom spänningsgenrens tematik, klassades böckerna först som romaner. När sedan flera av böckerna belönades med priser och nomineringar av Svenska Deckarakademien, ändrades definitionen och nu står böckerna på deckarhyllorna. Böckerna om Kouplan kan läsas fristående om man framför allt vill ha svaren på ”deckargåtorna”, men då Kouplans egen historia berättas genom de fyra böckerna skulle jag ändå rekommendera att börja med den första.

Sanning med modifikation (första boken om Kouplan)

sanningl

Kouplan behöver pengar. Han är son till en psykolog och en professor i Iran, papperslös och rättslös i Stockholm, och han måste göra något. Med sin bakgrund som journalist kan han kanske fungera som efterforskare, privatspanare, om någon vill betala. Han skriver en annons och håller andan.

Pernilla ser Kouplans annons. För två dagar sedan försvann hennes sexåriga dotter, Julia, och hon är desperat. Ändå kan hon inte kontakta polisen. När Kouplan inleder sökandet efter Julia, leder det honom in i Stockholms undre värld, men samtidigt är det något med Pernillas förflutna. Vad gör man när sanningen, som den först ser ut, visar sig vara något helt annat?

Sanning med modifikation är den första i en tetralogi (fyra böcker) om Kouplans överlevnad. 2015 vann den Deckarakademins pris för bästa deckardebut. Den har också vunnit Frankrikes stora deckarpris för översatt litteratur 2017, Grand Prix de Littérature Policière. Läs mer om Sanning med modifikation på Piratförlagets hemsida, eller köp den på Bokus.

Önska kostar ingenting (andra boken om Kouplan)

önskal

Kouplan försöker samla hundra burkar om dagen. Pengarna han fick för sin utredning i höstas är slut nu, och hans annons på Blocket helt obesvarad. Flest burkar hittar han på Lidingö.

Jenny Svärd är borgarråd och allt utom lättlurad. Därför är det omöjligt att hennes älskarinna kan ha lurat henne på tvåhundra tusen kronor och sedan försvunnit spårlöst. Ändå har det hänt. Hon är förbannad och ytterst generad, och den enda som hör henne är killen som rotar i papperskorgen bakom henne.

Själv påstår han att han i själva verket är privatdetektiv.

Kouplans jakt på Jennys bedragerska leder honom till andra platser och nya sanningar. ”Hämnas”, är Jennys tydliga instruktion. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.

Läs mer om Önska kostar ingenting på Piratförlagets hemsida, eller köp den på Bokus!

Luften är fri (tredje boken om Kouplan)

luftenarfri-inb_low

Kouplan har blivit hemlös. Allt han äger finns nu i hans ryggsäck, och han måste hitta en plats som skyddar mot både regn och gränspoliser. Det är tufft, inte det ultimata tillfället att ta ett nytt uppdrag. Å andra sidan behöver han pengarna.

I en villa i Bromma bor en kvinna, som misstänker att hennes man, Håkan, är otrogen. Ett rutinuppdrag för en detektiv – men ju mer Kouplan upptäcker, desto mer förstår han att detta handlar om något helt annat. Något värre.

Samtidigt som han nystar upp de alltmer mystiska trådarna kring Håkans förehavanden, försöker han reda upp sitt eget liv. Snart får han söka asyl igen och röra sig fritt på gatorna – men det är inget mer än en andningspaus.

Klicka på bilden för att komma till Bokus sida och köpa Luften är fri!

Finns det hjärterum (fjärde och sista boken om Kouplan)

hjarteruml

Kouplan vill aldrig mer tänka på livet han en gång levde. Han har sitt uppehållstillstånd nu, och detektivuppdragen har bytts ut mot praktik på Farsta bibliotek. Jo, en sak lämnar fortfarande inte hans tankar: Vad har hänt hans bror?

I Uppsala vaknar Victor Holmberg kallsvettig om nätterna. Hans förflutna släpper honom inte. Just när han trodde att det fruktansvärda var bakom honom, kommer de igen med förnyad kraft. Männen som aldrig slutar söka.

I en trea i Hagsätra bor fem afghaner, tre afrikaner och två östeuropéer. För femton kronor i timmen städar de, lagar mat och serverar, duckar för gränspoliser och chefers chefer. När en av dem mördas är det som om det aldrig har hänt.

I sökandet efter sin bror befinner sig Kouplan plötsligt i sitt sista detektivuppdrag, och tvingas möta skuggorna igen. Kanske har de aldrig lämnat honom.

Klicka på bilden för att komma till Bokus sida och köpa Finns det hjärterum!

Hjärta av jazz

hjärta av jazz

Femtonåriga Steffi bor i Björke, där hon pinas av sina klasskamrater, spelar på sin elbas och finner tröst i Povel Ramel. En dag går hon förbi samhällets ålderdomshem, och vad hör hon genom ett fönster om inte Povel Ramel? Där inne sitter Alvar, nästan nittio och med solklara minnen från en tid när kriget rasade i Europa och jazzen var farlig – och lockande.

Hjärta av jazz har översatts till tyska, spanska, franska och engelska. Läs mer om Hjärta av jazz på Piratförlagets hemsida eller köp den på Bokus.

Tillbaka till henne

Tillbaka till henne är en vindlande historia byggd på sekelskifte och nutid, rösträtt, kärlek, folkskollärarinnor och fyra gamla prylar. Boken har fått ett fantastiskt mottagande i bland annat SvD, Corren m fl och, ej att förglömmamånga bokbloggar, Läs mer om Tillbaka till henne på Piratförlagets sida eller köp den på Bokus.

I havet finns så många stora fiskar


Piratförlagets sida om I havet…
Köp boken

Läs ett utdrag ur boken

Malte är fem år. I ett hem som präglas av alkoholberoende, uppgivenhet och våld lär han sig hantera verkligheten med de medel som erbjuds, och på dagis har han svårt att leka utan att börja slåss. Men en dag börjar en liten kille, liten som en fyraåring fastän han är fem, på Maltes avdelning. Han är snäll, men rädd, och han kan säga saker som Malte aldrig ens tänkt. Samtidigt strosar en blond man omkring runt förskolan, och en ny praoelev ska vara på avdelningen i fem veckor. Det fina, men också det kusliga som börjar hända kring Malte, betraktas av en iakttagare från huset mitt emot. Iakttagaren vattnar sina pelargoner, betraktar samhället genom sina treglasfönster och håller stånd mot både det förflutna och världen utanför. Tills det inte går längre.

I havet finns så många stora fiskar är en berättelse om vad som händer när skyddsnätet har för stora hål, och hur till och med de värsta handlingarna kan rättfärdigas om man bara anstränger sig. Det är en historia om att finnas eller inte finnas, se eller inte se, minnas eller inte minnas. Men också om det som är fint i det som är fult. Boken valdes 2011 ut av flera stora bokklubbar.

Udda


Piratförlagets sida om Udda
Köp boken
Läs ett utdrag ur boken

Den välanpassade mellanchefen Martin Sander har ett udda begär. Han attraheras bara av kvinnor med amputerade kroppsdelar, och han skäms för mycket för att låta någon veta. Utom hans bästa vän Lelle. Lelle i sin tur kan inte förstå hans hemlighetsmakeri, själv krossar hon kvinnohjärtan på löpande band och har aldrig gjort någon hemlighet av sin läggning. Eller något annat, för den delen. När Martin träffar Paula, en strikt och hopbiten partikelverbsforskare utan ben, är hans lycka fullständig. Men mötet mellan Paula och den frispråkiga Lelle blir allt annat än friktionsfritt…

Udda vann Piratförlagets och Aftonbladets manustävling Bok-SM 2009 med motiveringen: ”Udda är en öppen, varm och kärleksfull berättelse om människor som inte har det så lätt med just det där öppna, varma och kärleksfulla. Med skickliga perspektivväxlingar, härlig energi och humor sticker historien ut som en relationsroman med udd”. Boken nominerades också till Årets Bok på QX-galan 2009.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s