Barn och ungdom

En stark nolla (från 12 år)

En-stark-nolla-203x300

Texas skulle aldrig kunna prata med André, inte i klassrummet. Men om han i stället för en tanig kille i stripigt hår var en snygg tjej med skrattgropar? Texas skapar ett falskt konto på Instagram och lånar bilder av en tjej som heter Hilma. Men det visar sig att även Hilma bär på hemligheter …

Texas blir indragen i en lek med identiteter, där både vänskap och kärlek står på spel. Kanske är man som mest sann mot sig själv när man låtsas vara någon annan?

En stark nolla skrev jag under en period när jag tittade mycket på realityserien Catfish, och inspirerades till den här historien, där nätets möjligheter till anonymitet både kan hjälpa och stjälpa. Klicka på boken för att hitta den på Bokus!

Gruvan (från 9 år)

gruvanl

Ellen tillbringar sommaren på Utö, och en av de första nätterna bestämmer hon sig – trots de hemska historierna om Utöskräcken – för att sova i det gamla skjulet ute på tomten. Den ganska läskiga natten leder henne till ett gömställe, och i gömstället finns en bok. Det visar sig vara tolvårige Antons dagbok, från 1848, en tid då barn arbetade i järngruvan på ön.

Ellen följer Antons dramatiska öde dag för dag och upptäcker ett olöst mysterium. Kan hon lösa det, så många år senare?

Och kan man vara vän med någon som levde för hundrasjuttio år sedan?

Gruvan är min första (semi)historiska barnbok, där nutid och dåtid möts. Klicka på bilden för att komma till Bokus och köpa den!

Skarven (från 9 år)

skarvenl

Det är något mystiskt på Skarvön. Den spöklika ön där döda träd sträcker sina grenar mot himlen och svarta fåglar ruvar i sina bon – den brukar alltid vara öde, men nu är det en människa där. Han rör sig som om han inte vill bli sedd, men Johanna ser hans mörka silhuett från skärgårdsbåten.

Johanna som alla kallar Johan.
Ludde som längtar efter mysterier.
Olivia som aldrig får göra något för sina föräldrar.

Tillsammans åker de till Skarvön för att göra efterforskningar och plötsligt befinner de sig i centrum för en riktig mordgåta.

Skarven är min första bok för mellanåldern, slukaråldern eller som den också kallas: 9-12-årsåldern. Klicka på bilden för att komma till Bokus och köpa den!

Som eld (från 12 år)

som eldl

Redan på skärgårdsbåten ser de varandra. Lollo sneglar på henne, den fräkniga tjejen med jeansjacka och rufsigt hår. Hon ser ut som en del av havet, och hennes pappa har redan druckit tre öl. De liknar två tufsiga fåglar, en stor och en liten luffare.

Anna kikar på den nya tjejen, med mörkblå kavaj och glänsande hår i hästsvans. Hon är en av de rika, de som åker till skärgården för att de redan äger för mycket på land. När de båda familjerna kliver av på Sländö, går den rika tjejen med sin familj åt andra hålet.

Men en kväll står hon på Annas brygga. Hennes hand rör vid Annas när de tar sig ned i båten på nummer 16. Det doftar som eld.

Som eld är min första ungdomsbok, och den utkom juli 2015. Rättigheterna till boken har sålts till Danmark, Norge och Polen. Läs mer om Som eld på Lilla Piratförlagets hemsida eller köp den på Bokus.

Hjärta av jazz (både vuxen- och ungdomsbok)

hjärta av jazz

Den här boken klassas som vuxenbok i Sverige, men i både Tyskland och USA har den lanserats som ungdomsbok, och det är många ungdomar (från ca 13 år) även i Sverige som har läst och uppskattat den.

Femtonåriga Steffi bor i Björke, där hon pinas av sina klasskamrater, spelar på sin elbas och finner tröst i Povel Ramel. En dag går hon förbi samhällets ålderdomshem, och vad hör hon genom ett fönster om inte Povel Ramel? Där inne sitter Alvar, nästan nittio och med solklara minnen från en tid när kriget rasade i Europa och jazzen var farlig – och lockande. När han börjar berätta för henne om sin ungdom, påverkar det henne i sitt eget liv, och hon börjar se på framtiden – men också på dåtiden – på ett nytt sätt.

Hjärta av jazz har översatts till tyska, spanska och engelska. Läs mer om Hjärta av jazz på Piratförlagets hemsida eller köp den på Bokus.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: