Böcker

Luften är fri (tredje boken om Kouplans överlevnad)

luftenarfri-inb_low

Kouplan har blivit hemlös. Allt han äger finns nu i hans ryggsäck, och han måste hitta en plats som skyddar mot både regn och gränspoliser. Det är tufft, inte det ultimata tillfället att ta ett nytt uppdrag. Å andra sidan behöver han pengarna.

I en villa i Bromma bor en kvinna, som misstänker att hennes man, Håkan, är otrogen. Ett rutinuppdrag för en detektiv – men ju mer Kouplan upptäcker, desto mer förstår han att detta handlar om något helt annat. Något värre.

Samtidigt som han nystar upp de alltmer mystiska trådarna kring Håkans förehavanden, försöker han reda upp sitt eget liv. Snart får han söka asyl igen och röra sig fritt på gatorna – men det är inget mer än en andningspaus.

Luften är fri är den tredje delen i en planerad tetralogi (fyra böcker) om Kouplan. Klicka på bilden för att komma till Bokus sida och köpa den!

Skarven (från 9 år)

skarvenl

Det är något mystiskt på Skarvön. Den spöklika ön där döda träd sträcker sina grenar mot himlen och svarta fåglar ruvar i sina bon – den brukar alltid vara öde, men nu är det en människa där. Han rör sig som om han inte vill bli sedd, men Johanna ser hans mörka silhuett från skärgårdsbåten.

Johanna som alla kallar Johan.
Ludde som längtar efter mysterier.
Olivia som aldrig får göra något för sina föräldrar.

Tillsammans åker de till Skarvön för att göra efterforskningar och plötsligt befinner de sig i centrum för en riktig mordgåta.

Skarven är min första bok för mellanåldern, slukaråldern eller som den också kallas: 9-12-årsåldern. Klicka på bilden för att komma till Bokus och köpa den!

Önska kostar ingenting (andra boken om Kouplans överlevnad)

önskal

Kouplan försöker samla hundra burkar om dagen. Pengarna han fick för sin utredning i höstas är slut nu, och hans annons på Blocket helt obesvarad. Flest burkar hittar han på Lidingö.

Jenny Svärd är borgarråd och allt utom lättlurad. Därför är det omöjligt att hennes älskarinna kan ha lurat henne på tvåhundra tusen kronor och sedan försvunnit spårlöst. Ändå har det hänt. Hon är förbannad och ytterst generad, och den enda som hör henne är killen som rotar i papperskorgen bakom henne.

Själv påstår han att han i själva verket är privatdetektiv.

Kouplans jakt på Jennys bedragerska leder honom till andra platser och nya sanningar. ”Hämnas”, är Jennys tydliga instruktion. Det visar sig vara lättare sagt än gjort.

Önska kostar ingenting är den andra boken i en planerad tetralogi (dvs fyra böcker) om Kouplan. Läs mer om Önska kostar ingenting på Piratförlagets hemsida, eller köp den på Bokus!

bedragarenl

Önska kostar ingenting finns också som lättläst bok. Den lättlästa versionen heter Bedragaren och är utgiven av LL-förlaget. Det är jag själv som tolkat originalet och skrivit om den till lättläst. Läs mer om Bedragaren på LL-förlagets hemsida, där du också kan köpa den.

Som eld (ungdomsbok)

som eldl

Redan på skärgårdsbåten ser de varandra. Lollo sneglar på henne, den fräkniga tjejen med jeansjacka och rufsigt hår. Hon ser ut som en del av havet, och hennes pappa har redan druckit tre öl. De liknar två tufsiga fåglar, en stor och en liten luffare.

Anna kikar på den nya tjejen, med mörkblå kavaj och glänsande hår i hästsvans. Hon är en av de rika, de som åker till skärgården för att de redan äger för mycket på land. När de båda familjerna kliver av på Sländö, går den rika tjejen med sin familj åt andra hålet.

Men en kväll står hon på Annas brygga. Hennes hand rör vid Annas när de tar sig ned i båten på nummer 16. Det doftar som eld.

Som eld är min första ungdomsbok, och den utkom juli 2015. Rättigheterna till boken har sålts till Danmark, Norge och Polen. Läs mer om Som eld på Lilla Piratförlagets hemsida eller köp den på Bokus.

Sanning med modifikation (första boken om Kouplans överlevnad)

sanningl

Kouplan behöver pengar. Han är son till en psykolog och en professor i Iran, papperslös och rättslös i Stockholm, och han måste göra något. Med sin bakgrund som journalist kan han kanske fungera som efterforskare, privatspanare, om någon vill betala. Han skriver en annons och håller andan.

Pernilla ser Kouplans annons. För två dagar sedan försvann hennes sexåriga dotter, Julia, och hon är desperat. Ändå kan hon inte kontakta polisen. När Kouplan inleder sökandet efter Julia, leder det honom in i Stockholms undre värld, men samtidigt är det något med Pernillas förflutna. Vad gör man när sanningen, som den först ser ut, visar sig vara något helt annat?

Sanning med modifikation är den första i en planerad tetralogi (fyra böcker) om Kouplans överlevnad. 2015 vann den Deckarakademins pris för bästa deckardebut. Läs mer om Sanning med modifikation på Piratförlagets hemsida, eller köp den på Bokus.

flicka forsvunnenl

Sanning med modifikation finns också som lättläst bok. Den lättlästa versionen heter Flicka försvunnen och är utgiven av LL-förlaget. Det är jag själv som tolkat originalet och skrivit om den till lättläst. Läs mer om Flicka försvunnen på LL-förlagets hemsida, där du också kan köpa den.

Grejen med verb (fakta/humor)

grejen med verbl

I pauserna man ibland behöver ta, när man skriver romaner, uppstod den här särlingen. Och plötsligt var den på alla topplistor i landet. En bok skriven av ren lust och nördig fascination över det svenska språkets system. Bland annat tar den upp frågeställningar som: Om verb vore medborgare, vilka skulle styra landet? Varför är particip som lustiga krabbor och vad är likheten mellan preteritumsystemet och Stålmannen?

Detta är boken för dig som älskar grammatik eller vill lära dig att älska det. Använd den istället för en skolbok för att lära dig om konjugationer och tempus, ta fram den på en dejt när samtalsämnena sinar eller ha den som bildande toalettlektyr.

Läs mer om Grejen med verb på Piratförlagets hemsida eller köp den på Bokus.

Hjärta av jazz

hjärta av jazz

Femtonåriga Steffi bor i Björke, där hon pinas av sina klasskamrater, spelar på sin elbas och finner tröst i Povel Ramel. En dag går hon förbi samhällets ålderdomshem, och vad hör hon genom ett fönster om inte Povel Ramel? Där inne sitter Alvar, nästan nittio och med solklara minnen från en tid när kriget rasade i Europa och jazzen var farlig – och lockande.

Hjärta av jazz har översatts till tyska, spanska och engelska. Läs mer om Hjärta av jazz på Piratförlagets hemsida eller köp den på Bokus.

Tillbaka till henne

Tillbaka till henne är en vindlande historia byggd på sekelskifte och nutid, rösträtt, kärlek, folkskollärarinnor och fyra gamla prylar. Boken har fått ett fantastiskt mottagande i bland annat SvD, Corren m fl och, ej att förglömmamånga bokbloggar, Läs mer om Tillbaka till henne på Piratförlagets sida eller köp den på Bokus.

I havet finns så många stora fiskar


Piratförlagets sida om I havet…
Köp boken

Läs ett utdrag ur boken

Malte är fem år. I ett hem som präglas av alkoholberoende, uppgivenhet och våld lär han sig hantera verkligheten med de medel som erbjuds, och på dagis har han svårt att leka utan att börja slåss. Men en dag börjar en liten kille, liten som en fyraåring fastän han är fem, på Maltes avdelning. Han är snäll, men rädd, och han kan säga saker som Malte aldrig ens tänkt. Samtidigt strosar en blond man omkring runt förskolan, och en ny praoelev ska vara på avdelningen i fem veckor. Det fina, men också det kusliga som börjar hända kring Malte, betraktas av en iakttagare från huset mitt emot. Iakttagaren vattnar sina pelargoner, betraktar samhället genom sina treglasfönster och håller stånd mot både det förflutna och världen utanför. Tills det inte går längre.

I havet finns så många stora fiskar är en berättelse om vad som händer när skyddsnätet har för stora hål, och hur till och med de värsta handlingarna kan rättfärdigas om man bara anstränger sig. Det är en historia om att finnas eller inte finnas, se eller inte se, minnas eller inte minnas. Men också om det som är fint i det som är fult. Boken valdes 2011 ut av flera stora bokklubbar, och kom i pocketversion den 21 december 2011.

Udda


Piratförlagets sida om Udda
Köp boken
Läs ett utdrag ur boken

Den välanpassade mellanchefen Martin Sander har ett udda begär. Han attraheras bara av kvinnor med amputerade kroppsdelar, och han skäms för mycket för att låta någon veta. Utom hans bästa vän Lelle. Lelle i sin tur kan inte förstå hans hemlighetsmakeri, själv krossar hon kvinnohjärtan på löpande band och har aldrig gjort någon hemlighet av sin läggning. Eller något annat, för den delen. När Martin träffar Paula, en strikt och hopbiten partikelverbsforskare utan ben, är hans lycka fullständig. Men mötet mellan Paula och den frispråkiga Lelle blir allt annat än friktionsfritt…

Udda vann Piratförlagets och Aftonbladets manustävling Bok-SM 2009 med motiveringen: ”Udda är en öppen, varm och kärleksfull berättelse om människor som inte har det så lätt med just det där öppna, varma och kärleksfulla. Med skickliga perspektivväxlingar, härlig energi och humor sticker historien ut som en relationsroman med udd”. Boken nominerades också till Årets Bok på QX-galan 2009.

12 thoughts on “Böcker

 1. Pingback: en tur till piratförlaget |

 2. Äntligen, ÄNTLIGEN läser jag din fiskbok som jag fick för tre månader sen när jag fyllde år av Fästmön. Har läst cirka en tredjedel och inser vad den handlar om. (Har inte velat läsa några recensioner eller så innan jag själv läser och skriver för att inte påverkas.) Du bygger upp en spänning och jag är nästan rädd att läsa vidare……….

 3. Pingback: kyss mig (på adekvat kroppsdel) |

 4. hej Sara,

  när min skola hade sin årliga julfest för de som studerar något nordiskt språk på våra kvällskurser här nere i Zürich igår, hittade jag ”Udda” i den gästgivande svenska kyrkans bok-byteshylla. den fångade mitt intresse och fick tillsammans med favoriten Ekmans ”Häxringarna” hänga med hemåt.

  jag dök ner i din SM-vinnare redan på tåget hem, och pga. jag sen så totalt slukades upp (eller måste man säga _uppslukades_? 8) av handlingen tog det ett tag innan jag, med näsan nere i boken, insåg att jag hade missat att den anslutande nattbussen inte går från samma hållplats som den ordinarie dagsrutten. jag valde dock att sitta kvar på stationen och läsa vidare en timme till istf att ta en taxi hem (ett bra betyg bara det: kl 1-2 på natten! =) när jag sen något nedkyld äntligen kom hem och kunde krypa ner i sängvärmen låg jag – som till vardags brukar klara av att läsa i snitt en sida innan jag slocknar – och plöjde vidare till halv fem innan jag fick ge mig och inse att jag inte skulle hinna bli klar om jag skulle få lite vila inför dagens aktiviteter också. när jag sen i eftermiddags äntligen var färdig med dem och kunde sjunka ner i soffan hade jag längtat tillbaka till Lelle, Paula & Martin hela dagen!

  nu när det hunnit gå ett par timmar sedan jag slog igen boken, och dessutom hade fått med mig den intressanta ”epilogen” om Martins strukna syster, så gnager fortfarande några frågor i mig. varför droppades tex. Lina, som jag först fick intrycket var en av _fyra_ huvudpersoner, och kunde vi inte iaf ha fått en vink om att hon hittade nåt bättre, istf att hon skulle ha dragit ännu en nitlott, eller är det bara mitt romantiska våp som önsketänker? i vilket fall störde det mig ännu mer att Gun & Lelle fortfarande hängde löst – för det var väl de som hörde ihop? jag menar, ”inte döma innan man seglat i någons båt” känns som ett väldigt idiosynkratiskt uttryck, men isf undrar jag hur Gun hade hamnat i Sveg, när Lelle väl hade lämnat sin stackars familj i Örebro? men jag kanske har missförstått? =/ nåja, det var ju i det stora hela iaf en väldigt trevlig läsupplevelse och en glad överraskning, som jag tackar så hjärtligt för.

  har tidigare aldrig följt någon blogg, men eftersom jag också är grammatiknörd och har den stora ynnesten att undervisa i svenska, fast som främmande språk här nere i Schweiz då, så har jag en känsla av att jag kommer hänga med ett tag framöver =)
  barn som råkar ut för fula fiskar vet jag tyvärr inte om jag mäktar med att läsa om men det ska bli kul att höra mer om din nästa bok. nu är det dags att gå en snabb tur till skogs med hundarna innan det bär av till sängs (gamla kasusrester är roligt, men att stångas mot tyskans akkusativ & genitiv är mindre kul, för en hopplös perfektionist ); läslampan slår jag nog däremot inte ens på …

  go’natt!

 5. Har inte vart sa imponerad på länge. Så vackert Sara! Kan inte sluta tänka på Alvar ”Pysen” Svensson, världens bästa gubbe! Tack för att du skrev Hjärta av Jazz!

 6. Jag vill gratulera dig till din nya boken grejen med verb och i Samtidigt jag undrade varför har du inte kommentera boken som vanligt så att öppna debatten om den?

  • Tack! Malte dyker kanske upp i en ny bok i framtiden, mina karaktärer gör så ibland. Men just nu kryllar det i mitt huvud av andra idéer, så det dröjer nog ett tag. Roligt att du tyckte om boken!

 7. Pingback: Om genrer och fördomar | Sofia Fritzson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s