Om mig

© 2020 Fotograf Anna-Lena Ahlström
© 2020 Fotograf Anna-Lena Ahlström

Författare och grammatikapostel, brukar jag definiera mig som när utrymmet är knappt. Jag skriver framför allt romaner för vuxna, men har också gett ut ungdomsböcker och böcker för mellanåldern (9-12). Dessutom har jag skrivit flera böcker om svensk grammatik. Här kan du läsa mer om mina böcker.

Tidigare jobbade jag som sfi-lärare, men efter tio års lärargärning kom jag till den punkt där två jobb var för mycket. Det var tråkigt att lämna lärarjobbet, för utöver tiden det krävde var det ett jobb som kompletterade skrivandet på ett väldigt tillfredsställande vis. Inte bara för att jag fick träffa så många så olika inspirerande människor varje dag, utan också för att jag fick ägna dagarna åt att prata om grammatik. Denna min fascination klarade sig på så sätt undan att betecknas som ”osunt intresse” och sipprade i stället igenom som samhällsnytta när mina elever fick lära sig att böja starka verb i perfekt particip. Numera skriver jag böcker om grammatik i stället, och pratar om språk i Språkakuten i TV 4 Nyhetsmorgon samt skriver språkkrönikor i Svenska Dagbladet och Språktidningen.

Det intresse som kanske mer sipprar igenom i mina romaner är fascinationen för människor och min urstarka känsla av att spretighet berikar och att människor måste ha tillgång till sig själva. Som väldigt många andra har jag sedan barnsben kämpat för att inte bli begränsad till något som sitter obekvämt och fel. Tankarna kring normalitet, självkänsla och perspektiv har jag haft hela livet.

Utöver skrivandet håller jag föreläsningar och seminarier kring skrivande, grammatik och teman i mina romaner. Läs gärna mer om mina aktuella förehavanden på min sida på Facebook (klicka ”gilla” för att få uppdateringar)! Om du är intresserad av att läsa om eller boka föreläsningar, kan du klicka här.

Tack för besöket!

26 svar till “Om mig”

  1. Hej Sara ! Det var jättespännande att läsa dina egna tankar genom den här härliga teksterna. Jag är oerhört glad att se dina 2 romaner .
    P.S. Jag heter Victor Chemkinov och jag hoppas du minns mig eftersom jag har varit din elev, kvällsstudierna på tisdagar och torsdagar från kl 18.00- 21.00. Ock så jag tänkte mig att du är mycketbra lärare som jag hade aldrig sett någonsin . Troligast du är en av bästa lärare i Lernia och dessutom du naturligtvis författare .Ha en härlig dag ! Hej så länge
    Mvh Victor

  2. Hej!

    Har precis läst ut alla dina böcker och tycker de är helt fantastiska! Undrar om du måhända har en fjärde på gång!

    Hälsningar
    René

  3. Hej Sara!
    Jag läser just nu din bok ”tillbaka till henne” och det är något av det bästa jag läst! Du är en ny favoritförfattare kan jag definitivt säga! Helt underbar! Julklapparna från mig i år blir böcker av dig! ^^ För alla mina vänner måste bara få läsa dessa fantastiska böcker! Tack för peppen du ger och för orden du skänker! Du inger hopp och så mycket kvinnligt feministiskt pepp!
    TACK! ❤

  4. Hej!!
    Jag hittade precis idag den ”Tio lektioner i språkdidaktik” video på http://www.ur.se och jag måste säga at det var inspirerande.
    När man lära sig ett nytt språk det finns många upp och ner. Ibland man känner sig trott och vill ge upp, det värkar att man gå tillbaka och kan inte!! Men din program var frisk luft for mig!
    Tack så mycket! Du borde bli glad att du hjälpte så många!!!
    Jag ska kolla om det finns dina bokar på lättläst set 

  5. Hej!
    Jag vill bara veta om du har något tips och råd som du kan tipsa mig om, hur man lär sig att skriva på svenska. När jag får en skriftlig uppgift, som jag inte klarar av det att skriva, då får jag panikångest.

    1. Hej! Vad bra att du letar efter tips, det betyder att du är på god väg att bli bättre. Din fråga är ganska stor, för det finns många olika saker man måste träna på för att skriva bra, t.ex.
      – Vilken sorts text är det? Ett brev till en kompis är ju helt olikt en insändare eller en artikel. Man kan läsa om olika genrer för att förstå hur texten ska börja och sluta, och vad man måste tänka på.
      – Vilka ord passar i texten? Ju fler ord du kan, desto lättare blir det att välja ord i texten. Ett bra sätt att lära sig ord som passar i text, är att läsa lättlästa böcker eller tidningar.
      – Hur är din grammatik? Om du har en lärare, fråga läraren vilken grammatik du behöver träna mest på, och försök att använda den grammatiken i texten. Du måste inte använda jättesvår grammatik, du behöver inte skriva långa meningar! Det viktigaste är att du kan använda huvudsats och bisats rätt, att du sätter punkt och stor bokstav på rätt plats, och att den som läser texten lätt kan förstå sambandet i texten.

      Jag hoppas att du fortsätter träna. Om det inte går bra hela tiden, hoppas jag att du kan tänka så här: Man måste träna för att bli bättre. Ingen är bäst från början!

  6. hej sara .jag gillar dig.jag har bott i sverige i fem månad.jag lära svenska utan jag går inte skolan med använda tio teknik dig .tack så myckte

  7. Hej sara !
    Vi är tre elver som studerar grundläggande i komvux Heleneholm. Vi ska läsa en bok som heter ”Flickan försvnnen ” som du har skrivit inann . Vi är jättenyfika på att prata med dig och fråga dig några frågor om bocken. Vi hoppas att ha kontakt med dig så fort så möjligt. Om du kan ringa upp mig Ahmed baders nummer : 0703334242

  8. läser din bok ”som eld” just nu, ska skriva en recension om den sen på skolan som en uppgift. jätte bra bok!

  9. Hej Sara!
    Du är en i alla avseenden fantastisk person och som själutnämnd språkpolis – eller snarare ditt fina epitet ”språkapostel” – ska jag nu beställa ditt nya alster ”Handbok för språkpoliser”.
    Du behövs verkligen i dagens språkligt allt mer degenererade samhälle.
    Tack för din goda gärning, var rädd om dig!

    Varma hälsningar,
    Sven Böhlin
    Åkersberga

  10. Hej Sara,
    Vill bara säga att jag och min fru uppskattar dina små språkkrönikor i SvD. De är både välskrivna och tänkvärda, dessutom i en schosefri och underhållande ton med skön humor här och där. God fortsättning önskar vi dig. Hälsningar Staffan och Marie Bennerdt

  11. Hej! Har sett dig många gånger på TV4 och du har en auroa och ett sätt som jag bara tycker så mycket om! Blev varse idag om din stora livsutmaning och ville bara skicka kärlek och värme! Ta hand om dig❤💜💙💜💚💛🧡!!

  12. Hej Sara!
    Svd idag lördag 19 juni:
    artikeln handlar om purpur, ”lila nyans av rött”, men illustreras av en bild på en orange himmel!?

    1. Hej Gunhild! Nu är jag inte den som bildsätter (eller rubriksätter, eller ingressätter) mina egna artiklar, men kan nog ändå försvara redaktören med att artikeln ju också handlar om diverse rödskiftande sommarhimlar – och annat som rent krasst inte är purpurfärgat, utan rödaktigt, men ändå försetts med den poetiska beskrivningen ”purpur”.

  13. Vilket underbart sätt du skriver på! Frisk vind i mina studier till att bli lärare. Du inspirerar mig i hur jag kan lära ut grammatik.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: