Tips för pepparkakshuset

Ni är alltför många som har frågat om min kristyr nu, för att jag inte ska agera. Här kommer inlägget om mina tips för pepparkakshuset. Eller vad man nu bygger.

Jag gör mina pepparkaksbyggen av endast pepparkaka, kristyr, smält socker och non-stop. Vi kan kalla det en kreativ begränsning, och den beror på att det var så vi gjorde pepparkakshus när jag växte upp. Någon gång har jag jag dristat mig till att använda gelatin till fönsterglas, men då hela huset bör vara aptitligt gör jag det helst inte. Jag är inte superinvesterad i själva pepparkakan, som vissa andra, utan lägger mitt krut på kristyren. Och jag är på inget sätt en professionell sockerbagare, utan endast en glad amatör. Med det sagt, här är mina bästa tips:

1. Börja i tid. När jag i år lade upp mina första bilder av årets pepparkaksbygge i slutet av oktober möttes jag av protester. ”Lite väl tidigt va”, kommenterade mina följare. ”Det har ju inte ens varit Halloween än!”

Jag bedömer att denna upprördhet beror på att man blandar ihop julproduktion med julkonsumtion. Den som odlar julgranar eller spelar in julskivor väntar inte till december, och samma sak gäller för pepparkaksbagaren som vill ha ett färdigt bygge till jul. Julen är sluttid, inte starttid. Vem vill sitta och hetsspritsa framför Karl-Bertil Jonsson?

Detta med att börja i tid gäller särskilt den som har stora planer för kristyren. En kristyrskapelse kan innehålla många moment, som de här kandelabrarna där stakarna måste stelna innan man kan addera ljushållarna, ljusen och till sist foten. Eller duken, som inte bara hängts på utan vidare, utan först stelnat på ett smörpapper. Bäst är att låta kristyr stelna ett dygn eller två mellan momenten, men några timmar brukar också fungera.

2. Grädda byggdelarna ordentligt, så att de inte riskerar att sjunka ihop! Det fungerar utmärkt att grädda dem två gånger (lika länge varje gång), då brukar de bli hårdare efter andra gången.

3. Du kan tälja pepparkaksdelarna med en vass liten kniv (eller sandpappra dem) för att justera kanterna som ska sättas ihop, så att de får så mycket kontaktyta som möjligt. Pepparkaka går lätt att tälja! Om kanten redan verkar ganska bra är det däremot bättre att låta bli att tälja, eftersom fogen blir starkare om pepparkakan är hel.

4. När pepparkakan är varm går den att böja försiktigt, om man behöver en böjd bit. En färdiggräddad pepparkaka som är sval, och därmed hård, går att sätta in i ugnen och värma upp om den behöver böjas eller plattas till. Den varma pepparkakan går också att skära i med en vanlig kniv, så det är lätt att t.ex. skära ut fönster ur en vägg när man just tagit den ur ugnen.

5. Jag har förstått att proffsen gör sin egen deg, men jag har inte kommit dit än, utan köper helt vanlig pepparkaksdeg på affären. Om man behöver göra den lite segare, eller mindre benägen att smälta ihop i ugnen (om man t.ex. försöker grädda den böjd över något för att uppnå en viss form) kan det underlätta att blanda in lite extra mjöl och vatten i degen. Enklast genom att blöta den lilla degbiten, rulla den i mjöl och sedan knåda ihop den.

6. Några tips för när huset ska sättas ihop med smält socker:

 • Testa att hålla bitarna mot varandra innan du börjar hålla på med smält socker. Om det blir stora glipor, tälj eller sandpappra i pepparkakan.
 • Använd en stor stekpanna, så att du får plats att doppa hela kanten på de pepparkakor som ska limmas ihop.
 • Sänk plattan när sockret har smält, men inte för mycket! Om det blir trådigt direkt när man lyfter pepparkakan från pannan är det för kallt och kommer inte att fästa särskilt bra. Men om man inte sänker alls riskerar sockret att bli bränt. Så kallad medeltemperatur är bra.
 • Repetera hopfogningen en gång precis innan du doppar, så att du har handlaget färskt i kroppsminnet.
 • Det som är både bra och dåligt är att smält socker stelnar nästan på en gång, så man behöver bara hålla ihop fogen själv i sådär 10 sekunder. Nackdelen är att man måste vara snabb med att foga ihop delarna, innan sockret stelnar. Typ två sekunder. (Därav föregående punkt.) Håll till på t.ex. en bricka, som står precis bredvid det smälta sockret, så att du inte förlorar sekunder på att gå från spis till köksbord.
 • Mest hållbart och enklast är att doppa båda pepparkakskanterna och genast foga ihop de två (samtidigt) sockerdoppade kanterna med varandra, så jag rekommenderar att göra det om det går. När det inte funkar (för att bara den ena pepparkakan får plats i pannan) och man bara kan doppa ena pepparkakan, är det ännu viktigare att vara snabb.
 • När du är klar, häll bara vatten i pannan och låt sockret lösa upp sig själv i någon timme, i stället för att försöka bända ut det ur pannan.

7. Kristyren måste ha rätt konsistens. Den blir lätt för lös, vilket resulterar i att den håller ihop sämre och lätt flyter ut. Om du blandar kristyr och ytan flyter ut och blir jämn inom någon minut, behövs det mer socker. Det går att göra kristyr för hård också, men då ska den vara rejält packad. Jag har inget recept med fasta mått till min kristyr, utan blandar äggvita, en halv tesked ättika och florsocker tills den blir bra.

Eftersom det här är den pepparkakshusfråga jag oftast får, och också den som är svårast att besvara eftersom jag inte har något recept (då ”en äggvita” kan innebära mer eller mindre äggvita, vilket påverkar sockermängden), har jag gjort dessa två filmer åt er. Om kristyren flyter ihop som i den här filmen, är den för lös och behöver mer socker:

Men om kristyren stannar ungefär som den är när du slutat röra i den, som i filmen nedanför, är den bra.

Bonustips: När jag får äggvita över under året, vilket ju händer om man t.ex. gör sås eller bakar med äggulor, fryser jag alltid in vitan i en påse, som jag tar fram när det blir kristyrdags.

8. För spritsningen har jag alltid använt helt vanliga enlitersplastpåsar, som jag knutit till och klippt ett litet hål i i ena hörnet. Förra året investerade jag dock i spritspåsar och en mängd små tyllar (dvs spritshuvuden) för att kunna spexa till det lite. Jag föredrar påsarna framför att göra strutar av smörpapper (kan bli kladdigt), men när det gäller själva spritsningen är det inte verktygen som avgör, utan handlaget och tålamodet. Var stadig på handen, och om du inte är det, stötta handen på något (t.ex. den andra handen) för att göra den stadigare!

9. Det är ofta lättare att dekorera väggarna innan man sätter ihop huset, så att kristyren stelnar på rätt ställe och inte påverkas av tyngdlagen.

10. För avancerade kristyrskapelser, som kandelabrarna och duken på bilden under punkt 1, kan man behöva bygga stöttor och formar, så att kristyren stelnar i rätt form och åt rätt håll. Till detta använder jag framför allt ugnspapper och tandpetare, och ibland kartong. Även andra pepparkakor kan fungera bra som stöttor, om man lägger ugns-/smörpapper emellan så de inte fastnar i kristyren. Här är en bild på konstruktionen jag byggde för att göra ”grästaket” till årets pepparkakshus. Till höger ligger några påbörjade hönor, och bakom till vänster står ett par hönsfötter på stelning.

11. Ha ett glas vatten tillgängligt när du spritsar. Om kristyren blir knölig och ojämn någonstans kan du ta lite vatten med fingret eller en tandpetare och spä ut kristyren just där, så att den flyter ut och blir jämn.

12. Man kan färga kristyren brun med livsmedelsfärg eller kakao (men jag tycker att kakao tenderar att göra den lite mindre hållfast). Brun kristyr syns inte lika mycket som vit, och passar därför bra för fogar som man inte vill ska synas.

13. Det är de små detaljerna som gör det. Allt som du orkar göra i detalj kommer att påverka helhetsintrycket. Till exempel:

 • Att spritsa de enskilda vita tangenterna på ett piano i stället för att spritsa en vit lång platta
 • Att skära ut fönsterrutorna ur husväggen i stället för att spritsa konturerna av ett fönster
 • Att göra enskilda böcker till bokhyllan i stället för att göra en lång pepparkaksplatta som får representera böckerna
 • Att låta en byrålåda, ett fönster, en dörr eller skåpslucka vara lite öppen

Någonstans får man förstås dra gränsen. Det finns mängder av detaljer jag hade kunnat lägga mer tid på, men så är jag ju bara en privatperson som råkar gilla att göra pepparkakshus. Årets version ser ni i mitt förra inlägg!

Ps. Jag inser att detta inlägg är guld för den stressade småbarnsförälder som behöver något att raljera över. Jag bjuder på den!

6 svar till “Tips för pepparkakshuset”

 1. Underbart bra och användbara tips för en mormor, som tänker starta i MYCKET god tid med årets pepparkakshusbak. Jag har ett tips tillbaks om fönster: Man kan krossa hårda halstabletter och lägga krosset i de utskurna fönsterfyrkanterna, innan man gräddar hussidor och gavlar. Då smälter krosset och bildar fint gammaldags fönsterglas.

 2. Vi brukar använda kristyr istället för smält socker för ihopfogningen. Fungerar lika bra och blir gott att äta sen till skillnad från smälta sockret!

 3. Nån som vet hur man gör för att kristyren inte ska färgas brun av sockret. När man satt ihop en del med smält socker och sen spritsar över med kristyr så blir kristyren brun efter nån dag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: