Lärarna utklädda till lodisar för en dag

Idag har det varit uteliggartisdag i lärarrummet. Männen har klätt sig i trasiga jeans och kvinnorna har låtsats sälja sina kroppar.

För några veckor sedan låg en Situation Stockholm i lunchrummet. Tidningen säljs av hemlösa och uppmärksammar ofta hemlöshetens problematik.

– Vi skojade på apt-mötet om att vi på lärarrummet borde göra något liknade och beslutade att tisdagen veckan därpå skulle vara uteliggartisdag, för att utmana våra egna gränser, utmana arbetsrollerna, säger skolans uppdragsledare, Knut Malmborg.

Var det många kom klädde sig annorlunda i morse?

– Det var stor entusiasm på mejlen inför uteliggartisdagen. Men det var lite färre som gick hela vägen, kanske sex, sju personer. Studievägledaren Martin Herman kom i en smutsig pyjamas som han hittat i en container. Andra var lite diskretare och hade till exempel struntat i att tvätta håret. Det var stor munterhet på morgonmötet. Vi hade ett studiebesök på lärarrummet, och många av dem höjde på ögonbrynen, säger Lisen Löfvenberg, som var klädd i nätstrumpbyxor och en sliten jeansjacka.

Någon lärare som gick till lektionen utklädd?

– Tror inte det.

Kommer uteliggartisdag att vara något återkommande?

– Tror inte det. Nu talar vi om att ha ett fantasytema och klä ut oss till alvar och vättar. Under en period hade vi färgtema en dag i veckan. När alla regnbågens färger var uttömda gick vi över till blommigt och randigt. Det har varit olika hyss genom åren på skolan.

Ungefär så här smaklös tycker jag att den här artikeln var. Kan tänka mig att uppsåtet var gott, för det är ofta det. Kan tänka mig att det rentav fanns en genuin vilja att ifrågasätta könsroller genom denna ”happening”, men namnet på dagen, beskrivningarna, okunskapen, ordvalen! Hyss? Munterhet? Kompensera exempelvis genom att göra ett seriöst reportage om transfobi!

2 svar till “Lärarna utklädda till lodisar för en dag”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: