Jag önskar att jag var ingenjör…

…men det är jag inte. Så nu ska jag göra som alla människor som kommer fram till mig och vill att jag skriver deras livs historia: Lämna min idé vidare och hoppas att någon kompetent människa nappar. För jag vill verkligen ha de här sakerna.

1. Uggleholk med webbkamera som drivs av solceller. (Det är alltså det där sista som behövs, holkar med kameror finns redan.) Jag skulle sitta och titta på min uggla hela tiden.

2. Knapp för nattliga idéer. Knappen skulle sitta fäst vid sänggaveln. När man håller in den spelar den in, när man släpper slutar den spela in. Den är försedd med 1) en usb-utgång, 2) en knapp (det är lite själva grejen) och 3) ett fäste så att man kan haka av den när man kopplar in den i datorn. Den har inget annat, framför allt inte en skärm som lyser en i ögonen, en on-knapp som man inte hittar i mörkret eller en meny som stör ens idéer.

3. En app som kan identifiera insekter. Den är uppbyggd som tjugo frågor ungefär, börjar med att fråga om man söker en skalbagge/fjäril/slända, fortsätter med längd och tjocklek och går senare in på mer specifika frågor som ”har den böjda känselspröt?”. Det är en app som skulle ha besparat mig en hel del googling igår kväll. Jag lyckades till slut identifiera lövträdlöparen som attackerade mig (nåja) i går, men jag vet fortfarande inte vad det här är:

arter 1

Över huvud taget vill jag ha mer vettiga appar. Vad tror ni kommer upp i appaffären när man söker på ”insekter” (eller ”bugs”)? Jo, en massa spel där man kan döda animerade skalbaggar. Om man söker efter fjärilar? Bakgrundsbilder till mobilskärmen. Appiversum är som Internet 1994, innan man visste vad man kunde ha det till.

Varsågoda. Idéerna är gratis. Allt jag begär är ett exemplar av varje grej för eget bruk. (Som jämförelse: Allt folk begär, när de vill att jag ska skriva deras livs historia, är hälften av intäkterna.)

 

7 svar till “Jag önskar att jag var ingenjör…”

 1. Hm.
  N:r 2 är väl en diktafon?
  [http://www.kjell.com/sortiment/ljud-bild/diktafoner/digital-diktafon-p33409] verkar förvisso ha en för det här syftet störande display (kanske kan silvertejpas över?), så [http://www.kjell.com/sortiment/ljud-bild/diktafoner/samtalsinspelare-digital-p55250] (”I automatiskt läge startar inspelningen av ditt samtal när luren lyfts och avslutas när luren läggs på.”) kanske är bättre – givet att den går att koppla till oinkopplad ”fast”-telefon, d.v.s. telefonen på golvet/nattduksbordet, lyft luren när det ska spelas in något, och lägg på luren när du är klar.
  (Givet att det är ok att resultatet sedan måste transkriberas (ljud→text) för att lätt kunna sorteras in i lämpligt arkiv, eller att det duger med ljudupptagningen.)

  För egen del ser jag dock hellre att #2 är en tankeaktiverad historia (tanke→text) – för alla de där gångerna jag gått och tänkt på något, men / det har varit för kallt ute / jag har haft för bråttom till något / … / för att kunna fippla med nå’n manick – men det har jag ännu inte hittat nå’n lösning på.

  1:an borde, utan närmre efterforskande, väl ”bara” vara att kombinera ihop befintliga tekniker?

  (Enda lösningen jag har på n:r 3 är att kånka runt på en (specialiserad) biolog, och det kan vara nog så besvärligt med tanke på energibehov kombinerat med begränsad kontinuerliga drifttid (och beroende på det specifika exemplaret kan även andra faktorer tillkomma).
  😉 )

  1. Intressant tanke … undrar om det funkar även om telefonen inte är inkopplad någonstans. Och undrar om den diktafonen finns kvar. Fast en knapp på sänggaveln vore ju snäppet fräckare.

   Vad gäller ettan så vore det jätteenkelt, för den som ville och kunde sätta sig och para ihop befintliga tekniker. Det finns solceller. Det finns kameror. Det finns holkar. Tror inte att det är ett hemmafixarprojekt dock, iaf inte för mig. Jag vet inte hur man får en webbkamera att rulla vid viss nivå av laddning (gissar att solcellerna inte kan försörja kameran med el hela tiden, utan behöver laddas upp till en viss nivå med jämna mellanrum) eller hur man kopplar solceller till den. Jag får inte ens min egen solcellsladdare till telefonen att funka. Och den kommer direkt från affären.

   1. Pressy är en grej med en knapp som man sätter i hörlursuttaget på sin mobil (http://get.pressybutton.com/) och den kan då användas till vilken funktion som (som redan finns i telefonen) t.ex. påbörja inspelning. Jag har inte provat själv, men det kanske skulle kunna vara en lösning.

    Sådana där funktioner finns ju för fåglar och skadeinsekter… du får hetsa en biolog och en programmerare att gå ihop och bygga en.

 2. (La’ ut fråga #3 på Facebook-”väggen” hos biologen i bekantskapskretsen, och fick svar 1 minut senare:
  ”Rödsköldad asbagge.”)

  1. Jag behöver din biolog! Fick samma svar av jourhavande biolog på Naturhistoriska, men känner att man kanske inte ska spamma hen… och nu har jag fler skalbaggar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: