Grammatik mellan mellon: konjugationerna

Som utlovat, fjärde tjuvtitten i Grejen med verb med releasedag 19 mars 2014:

Konjugationerna

Något som en infödd svensk sällan tänker på, är vilken konjugation som gäller när hen säger ”jag är så jävla trött på det där ’hen’, det gör mig mer förbannad än både isbjörnsdöden och arbetslösheten, sluta använda det och sluta tala om för mig vad jag ska säga och inte säga”. Men en person som försökt tillägna sig det svenska verbsystemet i vuxen ålder är smärtsamt medveten:

är = starkt verb (konjugation 4)

gör = oregelbundet verb

sluta = konjugation 1

använda = konjugation 2

tala = konjugation 1

ska = oregelbundet verb

säga = konjugation 2

Konjugationerna kallas ofta verbgrupper och är det som beskriver hur verbet böjs. Allra lättast är det att böja verb i den föredömligt regelbundna konjugation 1 (som också kan kallas ar-verb för att de slutar på -ar i presens). Små barn har förstått det där, det är därför de säger: ”Han ljugade! Vi stjälade inte alls något godis, det var en tjuv som kommade och ätade allting!” Vi andra, som inte är barn, vi förtjusas av komplexiteten hos ett starkt verb och spänner blicken i det stackars godisfryntliga barnet och rättar: ”Ljög. Det heter ljög.”

2 svar till “Grammatik mellan mellon: konjugationerna”

 1. Hej Sara!

  Är du helt säker på att verbet ”säga” tillhör konjugation 2? Stammen är ju imperativformen ”säg”. Jag trodde att konj. 2 såg ut såhär:
  Infinitiv: stam + a
  Presens: stam + er
  Preteritum: stam + de
  Supinum: stam + t

  Så i presens hänger jag med: stammen + er = säger. Men när det kommer till preteritum och supinum: stammen + de = sägde. Supinum: stammen + t = sägt.

  Eller finns det någon variant av grupp 2 som jag har missat?

  Tack för en grym blogg!

  1. Hej Tove! Om detta tvistar de lärde, dvs jag gillar det inte heller. Men ”säga” lär höra till konjugation 2 just på grund av att den har stam+de och stam+t, bara det att stammen ändras. Åtminstone var det den informationen jag fick när jag faktagranskade den här delen av min bok. Det finns några fler verb som Svenska Akademien vill stoppa in i konjugation 2 även om jag när jag undervisar lär ut dem som oregelbundna verb. Tack för din kommentar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: