Jag? Sakna mitt lärarjobb?

TV: Hon är ju nertränad nu, så hon ska inte vinna.
Jag: Nertränad. Vilket ord.
Coachen: Ja, och det ger ju helt fel signaler. När man är nertränad betyder det att man kör sjukt mycket muskelträning.
Jag: Vet du vilken grammatisk form det är då?
Coachen: Öh?
Jag: Är det ett verb? Ett substantiv?
Coachen: Nertränad. Det är någonting man är. Så det är ett … adjektiv?
Jag: Kommer det från ett verb?
Coachen: Ja, träna.
Jag: Så det är …
Coachen: Jag vet inte.
Jag: Men vi har ju gått igenom det här. Det är ett particip! Kommer från verb, fungerar som adjektiv. Som att du doppar en pepparkaka. Då är pepparkakan…
Coachen: Doppad. Som är ett particip.
Jag: Bra. Jag går på toaletten nu. När jag är tillbaka vill jag höra fem nya exempel.
TV (reklam) : När juldagsmorgon glimma…
Jag: Det där är upprörande.
Coachen: Upprörande är ett particip.
Jag: Förvisso, men det är upprörande att hon sjunger ”glimma”. Jag antar att det är för att låta gammaldags, men juldagsmorgon är singular och ”glimma” var faktiskt en pluralform. För hundra år sedan skulle de ha sjungit ”glimmar”. För tvåhundra år sedan skulle de ha sjungit ”glimmar”, om sången hade funnits då. Om det inte hade gällt juldagsmorgnar, vilket naturligtvis hade varit bisarrt.
Coachen: Du är speciell.

4 svar till “Jag? Sakna mitt lärarjobb?”

  1. Jag älskar denna nördighet! Kan du inte hålla kurser även för oss som redan kan svenska som bara vill nörda loss? Vad är ”öla” för något? Det kommer från ett substantiv men används som ett verb, vad heter det då?

    1. Jag är ledsen att behöva meddela att ”öla” bara är ett helt vanligt verb (som i och med att det är nybildat sällar sig till de andra verben i första konjugationen, tillsammans med googla, mejla och impa). Det är inte ens så att alla adjektiv som kommer från verb är particip, men det behöver vi inte berätta för Coachen. Som för övrigt lobbar för att jag ska göra videos där jag förklarar svenska för svenskar. Hon har till och med satt en kamera på ett stativ i hopp om att det ska ske.

  2. Jag lyckades aldrig lära mig namnen på de olika ordformerna när jag gick i skolan, men har bra språköra så jag klarade mig ändå. En sak som jag får fnatt på är folk som ska försöka prata ”ålderdomligt” och då säger saker som ”Det äro…” dvs använder en pluralform av ”är” i helt fel sammanhang. Det brukar få mig att vilja jaga ut dem ur rummet med en hoprullad tidning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: