dag 8: förskjutning i researchen

Eftersom det har gått väldigt dåligt att skriva idag (resultat efter fem timmar: 2500 tecken och ett beslut att dela upp ett kapitel i två), sitter jag i stället och tänker på skidskytte. Frågor kommer upp ur djupet, såsom: vem kom på att det skulle räknas som idrottsgren att åka skidor och skjuta prick om vartannat? Några jägare på språng, antagligen, men varför finns då inte springskytte för sommarmånaderna? Och varför läser jag alltid ”slidskytte” när det står i tv-tablån, och hur skulle ett slidskytte, som idrottsgren, se ut? Jag tänker mig … nå vi behöver inte gå in på det, men jag hoppas att det inte skulle vara en vintersport.

Och varför är det så få andra sporter som kombineras på det där sättet? Jag tänker stavbasket, med korgar på fem meters höjd. Jag tänker orienteringspingis, trapetscurling, störtloppsspjut.

Jag googlar och finner till min glädje/fasa att skidskyttet uppfanns av norska soldater, som ”tävlade mot varandra i olika grenar som att träffa måltavla under utförsåkning på skidor, distanslopp på skidor, slalomoch störtlopp”. Alltså inte varvat med, utan under. Kära nån.

Denna information har absolut inget som helst att göra med den research jag borde göra eller den bok jag borde skriva. Det jag egentligen behöver veta är hur framlidne saxofonisten Casper Hjukström var som person, men på den punkten tiger Wikipedia och resten av Internet. ”Vad gör du?” hojtar jag till Coachen för att distrahera mig lite till. Det visar sig att hon ser på skidskytte.

Ett svar till “dag 8: förskjutning i researchen”

  1. Mina arbetskompisar frågade mig häromdagen vilka sporter Sverige är bra i. Tja, mest vintersporter, typ skidskytte, sa jag. Det visade sig vara en sport de aldrig hört talas om, jag var tvungen att leta upp klipp på youtube för att bevisa att det är en sport som finns på riktigt (och är med i vinter-OS som är ett OS som finns på riktigt…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: