det kom några frågor…

Jag fick just ett så upplyftande brev av Fia Filur, att jag inte kan låta bli att göra som hon ber mig och svara på ett gäng ovanligt intrikata bokfrågor.

1.       Det är filmen ”Day after tomorrow” på riktigt och för att inte frysa ihjäl måste du hålla liv i elden. Vilka böcker offrar du till brasan?

Sagan om ringen. Jag fattade aldrig grejen. Lite gammal kurslitteratur ryker också.

2.       En person som du gärna vill trycka upp mot väggen och hångla med är på besök. Vilken bok ger du till personen för att impa/komma i stämning/visa hur bäst du är?

Manuset till min nästa bok, så att hon ska känna sig speciell, priviligerad och helst upphetsad, samtidigt som hon förstår en liten bit av vem jag är.

3.       Presidenten/svärmor/Eric Saade/annan valfri person du vill göra gott intryck på hälsar på dig. Vilken bok är så skämmig att du gömmer undan den?

Ingen aning. Statuskoder är ett omöjligt kapitel för mig, åtminstone när det gäller att applicera dem på mig själv och mitt leverne. Jag bakar en sjukt god paj och hoppas att de därmed har överseende med vad de nu skulle ogilla i min bokhylla.

4.       Aliens/robotar/en sekt tar över världen och bannlyser alla böcker utom en. Vilken tycker du ska vara den bok som sparas och varför?

Någon bok som beskriver hur man på bästa sätt sprider böcker underground och gör revolution.

5.       Du är ensam med en främmande människa i hissen/sängen/bussen. Vilken bok börjar du prata om för att lätta upp den tryckta stämningen?

Jag kommer bara på böcker som riskerar att göra den ännu mer tryckt. Bibeln. Koranen. SCUM manifesto. Djurens frigörelse. Men om jag kom över den lilla tvångstanken skulle det kanske vara en bra idé att prata om gamla bokserier som de också kan ha läst i sin barndom. Om det visade sig att vi båda hade läst Kitty- och Jolly-böcker skulle isen vara bruten. Femböcker, Sagan om Isfolket, Kalle Blomkvist, Bert- och Suneböcker skulle funka på samma sätt.

6.       Din favoritförfattare åker limo/skateboard/pulka förbi dig. Givetvis springer du efter. Vem är författaren och vad frågar du?

Jag har ingen direkt favoritförfattare, men om jag såg Selma Lagerlöf i en pulka skulle jag bli ganska imponerad. Jag frågar vad som var lättast och svårast med att gilla kvinnor vid förra sekelskiftet.

7.       Din hund/sambo/hyresvärd har slitit ut några sidor ur en av dina böcker. Oh no! Måste fixas! Du skriver själv in det som fattas och använder din egen fantasi. Vilken bok vill du hitta på eget i?

Någon gammal Jolly-bok, och låta Jolly och Gullsan hångla upp varandra för en gångs skull.

8.       Du är på solsemester men det är -10 grader och hagel/skidsemester men snön har smält och du har brutit benet, och du har inga böcker med dig! Ditt resesällskap lånar dig tre exakt likadana böcker men på olika språk. Väljer du den på grekiska, ryska eller finska?

Lättaste frågan, grekiska. Jag när fortfarande en dröm om att kunna grekiska bättre än att bara säga ”jag vill sova” och ”jag kan inte äta utan gaffel”.

9.       Om du måste välja mellan att läsa en bok från början till slut men bara varannan sida, eller från slutet till början kapitel för kapitel. Vilket väljer du?

Varannan sida. Jag kan knappt ens se såna där filmer som börjar i slutet, jag blir desorienterad.

10.   Jultomten hälsar på dig och säger att det aldrig mer blir någon jul om du inte skriver in dig själv i en bok. Vilken bok vill du vara med i och vad gör du därinne?

Då skriver jag in mig i Sagan om Isfolket och ligger med Sol. Vad gör man inte för att rädda julen, menar jag.

2 svar till “det kom några frågor…”

  1. Kul frågor och väldigt bra svar. Jag fastnade också för Sol och undrade alltid varför, jag var ju som alla andra vanliga småtjejer. Men nähä, det var jag inte, bara alldeles vanliga jag. 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: