>Grattis?

>Under en period i mitt liv var internationella kvinnodagen den dagen då man kunde vara allra säkrast på att få ett gig. Det var när jag spelade i ett band för vilket varje dag var en kvinnodag, och feministfestivalerna ringde månader i förväg. Nu vet jag inte riktigt vad jag ska göra av den, en dag som liksom gör alla andra dagar till mansdagar.

I Metro verkar dagen handla om att kvinnor kan. Ett tema som var fräckt när det kom, men som idag faktiskt har givit mig så ont i magen att jag knappt behöver någon semla. Fem saker som kvinnor är bättre på än män har jag fått läsa om idag, och förutom att det var intressant att någon faktiskt har gjort en studie på hur många kvinnor respektive män som kan slå i en spik så tycker jag att det räcker med retorik som ställer kvinnor mot män. Generat vänder jag bort blicken när löpsedlarna annonserar att kvinnor är bättre än män på det ena eller andra, skäms liksom över mitt samhälle som fortfarande tror att det är ”killarna mot tjejerna”. Löpsedlarna borde vara ”tio orättvisor vi borde ha fixat vid det här laget”. Eller möjligen ”så här långt har vi kommit hittills”.

Jag tänkte säga att det dessutom är bäng att det kallas kvinnodag, när det borde handla om jämställdhet. Men så läser jag det där lite längre ordet, och så tänker jag på hur det ser ut runtom i världen, och så kommer jag fram till att om det skulle kallas ”jämställdhetsdag” skulle det finnas de som liksom rationaliserade bort kvinnorna ur det hela. Bara en känsla jag har.

Tänk om det verkligen, verkligen fick handla om kvinnlig könsstympning, trafficking, lönegap, glastak, dubbelmoral, slampbegrepp, illegala aborter, hedersretorik och tvångsgifte. Om det kunde vara en dag när alla faktiskt tänkte på de där sakerna som de kanske glömde tänka på resten av året, funderade över vad de själva kunde göra, eller åtminstone förfasade sig. I stället går det inflation i grattis. Åh ironin.

Puss alla kvinnor på kvinnodagen, skriver en manlig bekant på Facebook och jag stirrar en stund på pussen. Ett minne av sånt jag brukade skriva låtar om sipprar fram genom semmelgrädden. De handlade aldrig om att vi får för få pussar.

10 svar till “>Grattis?”

  1. >Jag håller med. Delvis iaf. Jag tycker det är äckligt med alla grattis (även om det i många fall är i all välmening) och det är skit att det finns en kvinnodag. Det kanske borde heta internationella mansdagen istället så blir resten av året kvinnodagar? Nej, skulle inte tro det. Men, jag tror och tänker och är övertygad om att det är just de där sakerna du nämner som vi, som kämpar lite extra tydligt idag, belyser. Det är de frågorna och den problematiken vi har i bakhuvudet när vi vandrar upp längs avenyn (eller vilken gata vi nu går på). Och jag tycker det är fint. Att vända det till något konstruktivt, jag tror det är viktigt. Det är då vi kommer förbi grattis.

  2. >Åh, helt klart är det så. Jag önskar bara att dagen fick handla om det på riktigt, inte bara för oss som har det i bakhuvudet för jämnan utan även för såna som Metros redaktion och de människor som tror att dagen är till för att ta en sväng förbi blomsterhandeln. Men dagens allmänna trötthet gör nog sitt till, fint att du kommer med lite positiv boost!

  3. >Håller med om att det är tröttsamt med tänket att det är kvinnorna mot männen. Och det ständiga pratet om typiskt kvinnligt och manligt osv. Jag brukar protestera ljudligt när det generaliseras till max. Men så hårt det där sättet att tänka sitter hos folk, även om det är så fruktansvärt begränsande. Hur som helst, trevlig låt när man klickar på länken. Vem sjunger?

  4. >e3: Hehe… ja du, det är allt en mycket ung Sara Lövestam är jag rädd… (funderade på om jag skulle lägga upp det, det finns sångprestationer jag är stoltare över än just den där…)

  5. >Misstänkte att det var så, jag gillar det! Och det finns alltså ännu mer att hämta ur arkiven tolkar jag det som. Hmm…

  6. >glad jag blir att du länkar till den låten, och ledsen jag blir att min dator vägrar spela den. hade er skiva en gång för tiotusen år sen, på den tiden när man gick runt och lyssnade på flatmusik i cd-freestyle. (alltså flatmusik lyssnar jag fortfarande på när jag får chansen.) och för att peppa dig och alla andra som inte bor i göteborg och inte får se alla dessa sjukt snygga och begåvade brudar på kellys med jämna mellanrum: http://www.youtube.com/watch?v=tESNAcMuU2Y(en hyllning till stina sundberg, som var fi-talesperson och göteborgsflata.)

  7. >Och på mitt jobb sa GeneralDirektören (som i förbigående sagt är en cis-kvinna) 8 mars, apropå ett uttalande från nån i publiken, att i Italien får alla kvinnor en mimosa och nåt rådhus är smyckat i mimosa: "Vi har en del att lära av länderna ute i Europa". Som tur var, skruvade en hel del av publiken på sig, och efterföljande talare påpekade att det är trevligt med blommor, men inte riktigt det som Jämställdhet handlar om….

  8. >På ett fritids på Gotland fick alla tjejer en semla (också fettisdagen den dagen) till eftermiddagsfikat medan killarna fick knäckebröd som vanligt. Där gick något snett även om fröknarna tyckte de gjort helt rätt.Det kommer en recension av din "I havet…" i Gotlands Tidningar snart. Skickade in den nyss.Ronnie Lundin

  9. >Håller med dig helt… Själv var jag i Milano den dagen och fick blommor och blev bjuden på öl av någon främling som sa att han ville fira mig som kvinna för att vi kvinnor är så vackra.Host.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: