>ett två slut

>I radio och tidningar och på Internet förfasar sig just nu en hel del människor över förslaget att införa ett tredje juridiskt kön i Sverige. Det fascinerar mig hur de utgår från att andra människor känner sig lika bekväma i sina kön som de. Det är lite som när de förr i tiden tyckte att vänsterhänta människor ”konstrade” när de ville skriva med fel hand, eller att bögar bortsåg från sitt biologiska kall när de följde sina känslor. Det fascinerar mig hur folk är så snabba med att avfärda andras upplevelser som ”flum”, och så ruskigt långsamma med att ta reda på var andras viljor kommer ifrån. Till sist fascinerar det mig att tvåkönssystemet är så fast förankrat i människors huvuden att inte ens biologiska bevis får minsta relevans för dem. Att ”könet sitter i hjärnan”-argumentet bara biter när det inte har någon betydelse; när någon faktiskt är född med oklart biologiskt kön men enligt andra naturligtvis måste känna sig mer som det ena än det andra, medan motsatsen är otänkbar. Det är en fascination jag skulle klara mig utan.

11 svar till “>ett två slut”

  1. >Måste säga att tack vare din blogg har jag tänkt jättemycket på det här. Det var liksom inget som pockade på innan, men de senaste åren har jag fått helt nya insikter både om hela frågan i stort och om mig själv. Inte för att jag känner mig obekväm i mitt kön, men det här att man inte nödvändigtvis är så enkelkönad som man trott… Så himla intressant! Det finns så många grader av kvinnlighet, så många av manlighet, så oändligt många fler däremellan (eller bortom kanske, jag vet inte varför det måste vara "mellanting", det låter som om man velar och så tänker jag mig inte alls att det där tredje är) Och jag hoppas med hela mitt hjärta att förslaget går igenom. Inte för att det skulle ändra mitt liv, men för så många andra människors skull. Om inte annat så för att det är så himla trevligt och nyttigt att ibland börja tänka helt annorlunda. Vilket de där som ropar "flum" borde inse. Och när vi fått ett tredje bokföringskön. Vilka andra revolutionerande insikter har vi då öppnat dörrarna för? Tanken svindlar. På ett bra sätt!

  2. >Fantastisk bokdebut! Köpte Udda igår på Pocketshop Centralen och låg sedan vaken och läste ut till mitt i natten, fast jag hade läkartid på SÖS tidigt i morse. Tack för den fina upplevelsen.

  3. >Folk skrattade åt mig när jag, under min studietid, konstruerade en enkät med fler än två alternativ för kön att välja mellan. Provocerande men intressant, tyckte läraren. Jag tyckte nog inte att det var viktigt att redovisa sitt kön överhuvudtaget men skulle man ändå göra det så kändes det självklart att det måste finnas fler än två.Hur som helst. Bra att det kommer sådana förslag.

  4. >Förresten fick en liten tanke…Är inte problemet egentligen att vi är så vana att förhålla oss till kön? Så det man borde göra är att långsamt ändra på det för att tillslut kanske kunna ta bort det helt (eller till stor del). Kanske är ett tredje kön ett steg på den vägen. Men jag är lite rädd att det bara förstärker det.

  5. >Hej! Här kommer ett annat perspektiv i den här diskussionen. Av någon anledning har det blivit en del tv-tittande för mig på senaste tiden. Den reflektion som jag inte kan låta bli att göra är hur många ointressanta och delvis helt plumpa personer som får egen tid i diverse kanaler. Vad är poängen? När blev det ett legitimt nöje att sitta och grotta i sånt? Man kan jämföra med diskussionen om kön och hur vissa människor verkligen känner sig annorlunda och kanske inte accepterade av omvärlden. Jag har vänner som hamnar i den lilla inrutade box som många klassificerar som avvikande. För mig spelar det ingen roll hur mina vänner definierar sig själva vad gäller kön eller läggning. Många av dem är otroligt fina och bra människor. Lojala vänner med värme, empati, humor och en beundransvärd tolerans. I den bästa av världar kanske folk i största allmänhet kunde fokusera på sådana egenskaper istället för förfasa sig över införandet av ett tredje juridiskt kön. Undrar i mitt stilla sinne om det är de mest inskränkta som tittar på ytlig prutthumor och annat verklighetsfrånfluget på tv i sin iver att fly från sina egna trista liv samtidigt som de blir intellektuellt förstoppade? Önskar bara att folk kunde börja tänka själva men det är väl för mycket begärt… Hoppas att det är någon som förstår min poäng.

  6. >Jag kanske är dum i huvudet osv. Folk får skratta, men då tillhör jag den tredje varianten. Upplever mig sällan som kvinnlig eller tjejig utan mer manlig men inte till den grad att jag lider så att jag måste prompt byta kön. Med andra ord, kan jag till viss del förstå dem som faktiskt byter kön etc och är bakom dem alla till 100%. Ett tredje kön låter lysande, men som vanligt så ska ju människor avskräckas av minoriteter som dessa. Suck på dem.

  7. >Jag kanske är dum i huvudet osv. Folk får skratta, men då tillhör jag den tredje varianten. Upplever mig sällan som kvinnlig eller tjejig utan mer manlig men inte till den grad att jag lider så att jag måste prompt byta kön. Med andra ord, kan jag till viss del förstå dem som faktiskt byter kön etc och är bakom dem alla till 100%. Ett tredje kön låter lysande, men som vanligt så ska ju människor avskräckas av minoriteter som dessa. Suck på dem.

  8. >Hej Sara. ville bara säga att jag håller på att läsa om Udda och jag älskar den nästan ännu mer den här gången. Hade på något sätt föreställt mig att den inte skulle ha samma charm när jag vet hur det slutar men icke. Använder mig av Lelle till en essä i skolan och öppnade den därför men nu är jag tillbaka i den fantastiska världen av dina ord. Det glädjer mig att du håller på med fler projekt, om du finns någon som är född att bli författare så är det du.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: