>universum vs polyester

>Så blå natthimlen är, tänker jag förundrat med blicken ut genom pendeltågsfönstret. Efter ett tag märker jag att det blå inte är himlen, utan fönstrets spegling av de blå sätena. Reflektion av polyester. Ester hette min favorittjej i bibeln, jag brukade följa linjerna av hennes kropp i min Barnens Bibel och njuta av hur det kändes att dra fingertoppen längs en kvinnomidja. I efterhand kan jag meddela att upplevelsen är starkare i verkliga livet, men ändå innebär samma typ av tjusning. Åter till fönstrets spegling av polyester. Etymologiskt eller i alla fall morfologiskt kan man hävda (utan att för den skull ha rätt) att polyester skulle kunna vara detsamma som en helt hord av Ester i min Barnens Bibel, ett harem av vitt siden och mjuka höfter. Det skulle också kunna vara ett gäng människor från Estland, eller allra troligast en polyamorös brud vid namn Ester. Enligt reglerna för betonade förled skulle vi då ha betoning både på ”poly” och ”ester”, till skillnad från om ”poly” bara skulle vara ett vanligt simpelt prefix.

Sådant far genom mitt huvud och jag funderar över hur jag ska tolka min uppfattning om natthimlen. Jag spänner blicken i det som finns bakom spegelbilden, men det är hemskt undflyende eftersom svart har en förmåga att inte synas så bra. Jag tänker att om jag ser det så kan jag förhålla mig till det, och förlika mig med att det inte är blått. Och jag drar en parallell till livet, för det är det jag gör nuförtiden. Med allt. En man mitt emot mig hamrar med fingrarna mot benet och jag tänker ”nämen, det är ju precis som livet! Upp och ned och ändå liksom kvar på samma ställe, samma manchesterbeklädda knä”. Med natthimlen tänker jag så, att man då och då måste göra val som avgör om man ska se den blå reflektionen eller det bottenlösa, och hur lätt det är att välja reflektionen. Fastän man vet att den starkaste känslan man kan uppleva är den där man faller uppåt, uppåt och uppåt.

13 svar till “>universum vs polyester”

  1. >Vad betyder etymologiskt och morfologiskt?Jag önskar att min hjärna var lika fantastisk som din. Det måste vara helt galet om du får sån här inspiration bara av att åka spårvagn..?

  2. >Och sen har vi Esters bok, som du uppenbarligen måste ha läst som liten, som kretsar helt kring könsöverskridare vilket vi helt missade innan vi hade de glasögonen på.

  3. >Åh, de här orden..kloka, tänkvärda, landade just rakt i mitt hjärta. Tack! Jag har valt reflektionen alltför ofta och mycket…"Med natthimlen tänker jag så, att man då och då måste göra val som avgör om man ska se den blå reflektionen eller det bottenlösa, och hur lätt det är att välja reflektionen."

  4. >Jag har läst din blogg i evigheter men aldrig kommit mig för att kommentera, jag gillar hur du sätter ord på saker som (för mig) har olika djup men du gör det alltid emd samma träffsäkerhet. Du är klockren!

  5. >Tack alla! Beträffande orkester fick jag direkt associationer till mina lajvande orch-vänner och hur en sådan ester skulle kunna te sig, resten skriver jag om en regnig dag när jag inte har annat för mig!anonym: etymologi är läran om varifrån orden kommer, och morfologi är hur orden är uppbyggda. Etymologi är det till exempel om jag säger att "glosa" kommer från det grekiska γλώσσα som betyder språk. Morfologi är det om jag säger att "kärlek" är byggt av två morfem, kär och lek.

  6. >Ha, det där pratet om ester fick mig att tänka på när jag var tonåring och vi kallade raggarbrudar för raggarlipider… 🙂 Tack för den nostalgiska återblicken. Och så vill jag fortfarande gärna ha ett inlägg om hans och sin, särskilt som jag i DN idag såg följande: "70-talets barnstjärna Dickie Roberts är nu 35 år och bilparkerare. I hans strävan att komma tillbaka till rampljuset går han på en audition för rollen som en vanlig kille, men regissören ser snabbt att han är allt annat än normal." HANS strävan??Lotten Bergman sa som svar på mitt gnäll om det att hon trodde åtskiljandet mellan hans och sin skulle vara borta inom tio år. Har du nån tanke därom?

  7. >åååh vad glad jag blev av att hitta din blogg! har lusläst allt som står på bruden.blogspot.com men aldrig hittat ditt senaste inlägg, konstig nog, men nu har jag otroligt mycket att läsa och ta igen!

  8. >anonym: Nej inte direkt, men det finns ett kryphål… bloggar snart om det!Pärlbesatt: Jag tror också att skillnaden mellan sin och hans/hennes kommer att försvinna förr eller senare. Men jag tror att det tar längre tid än tio år. Detsamma tror jag om satsadverbialets placering i bisats.backsidearse: välkommen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: