>ge inte bort rösten

>Det är tur att Sverigedemokraterna har pepprat hela mitt bostadsområde med ”SD-Kuriren” inför kyrkovalet, så att vi kommer ihåg att rösta. Om det inte skulle räcka med själva påminnelsen, har de skrivit ett slags hotmeddelande som första rubrik: ”Sverigedemokraterna knackar på riksdagsporten”. Kyrkovalet må låta som något ur en gammal Emil-bok, men det kan samtidigt bli Sverigedemokraternas trampolin.

Jag och Tofflan har faktiskt alltid röstat i kyrkovalet, vilket gör oss till udda fåglar i vår åldersgrupp. Men betänk: Svenska Kyrkan är en av försvinnande få kyrkor som tolkar kärleksbudskapet med kärlek, som redan har välsignelseceremoni för samkönade par och som representeras i prideparaden. Det är också den kyrka jag har vuxit upp i och sjungit: ”Du vet väl om att du är värdefull, att du är viktig här och nu, att du är älskad för din egen skull, för ingen annan är som du”. Någon gång ska jag skriva något som visar hur fantastiskt det ändå är, och hur kyrkan inte är så långt ifrån oss som vi kanske kan tro. Det kan fortsätta gå framåt om tillräckligt många röstar, eller börja gå bakåt om vi inte bryr oss.

Även om jag själv faktiskt bryr mig om hur det går för Svenska Kyrkan, är det inte bara den som påverkas av valets utgång. Ju större främlingsfientliga homofobpartier blir i kyrkovalet, desto mer börjar folk tro att de är några att räkna med – och därmed rösta på. Jag brukar inte hålla på med uppmaningar, men om jag kan få någon att gå och rösta som inte skulle ha gjort det så gör jag ett undantag. Alla Svenska Kyrkans medlemmar över 16 år kan rösta på söndag. (Vet ni hur många 16-åringar som är sverigedemokrater?)

17 svar till “>ge inte bort rösten”

 1. >Kan inte rösta, är icke med i församlingen längre. Men uppmanar alltid alla med rösträtt att rösta. Allt annat är slös och att ge sin röst åt mörkare krafter.

 2. >Även Tofflan d(en) ä(ldre) tycker att det är viktigt att alla som får verkligen går och röstar så inte vissa extremgrupper lyckas nästla sig in!

 3. >Tyvärr sammarbetar alla som stödjer könsneutrala äktenskap med SD i kyrkan….så jag röstar på FRIMODIG KYRKA!!!Och finns fortfarande ingen som ens föreslår äktenskap för alla…alla är för en diskriminerande äktenskapsordning.

 4. >Nineve: Själv håller jag inte med "frimodig kyrka" om att "Jesus är mycket tydlig med att äktenskapet är till för man och kvinna", eller snarare håller jag inte med om att äktenskapet ENBART är till för man och kvinna (vilket jag antar att man menar med en formulering som den ovan). Så jag kommer själv att rösta på något annat alternativ. Vad menar du med att det inte finns någon som föreslår äktenskap för alla? Och att övriga partier skulle samarbeta med SD, finns det några belägg för det? Utveckla gärna.

 5. >Sara de politiska partierna håller dörren öppen för SD genom att konservera det partipolitiska valsystemet från stadskyrkotiden. Ett sådant valsystem finns inte i någon annan demokratisk organisation i sverige. Därför hotar heller inte SD exempelvis idrottsrörelsen.Man har sedan hjälpt SD vidare genom att införa direkta val till högsta ledningen, de kan altså kryssa sina kandidater rakt in i toppen utan att engagera sig lokalt och gå den långa vägen (som man exempelvis behövde tidigare och som man fortfarande måste inom de politiska partierna)Kyrkan är splittrad i många frågor, men om äktenskapet är Bibeln så tydlig att alla kyrkor delar samma uppfattning, trots olika kulturer, traditoner och uttryck. Att införa äktenskap för homosexuella par, eller för några andra relationer för den delen, skulle inte vara något annat än att lura dem. Vad finns för argument att Gud har ändrat sig? Kan vi ärligt stå i kyrkan och säga att det är hans vilja? Hur ska man som homosexuell kunna lita på att det är sant? Specielt om beslutet fattas på politisk grund och inte på sökandet av Guds vilja?För mig betyder mitt dop mycket…men vad hade det varit om jag visste att cermonin endast var ett resultat av ett politiskt beslut utan grund i Bibeln eller kristen tro….ingenting, då är det ju bara påhitt.

 6. >Med den retoriken kan man säga att alla riksdagspartierna samarbetar med SD genom att inte vilja avskaffa det politiska systemet. Själv har jag fått lära mig en annan betydelse av "samarbete". Personligen tycker jag att det är bra att vi har en demokratisk kyrka där inte bara några i toppen får bestämma hur vi ska tolka bibeln. Ser man sig omkring så finns det ju massor av kyrkor där medlemmarna inte alls får rösta, och se, alla kyrkor har ändå olika tolkningar vilket måste betyda att det är medlemmarna i en kyrka (eller i värsta fall bara ledningen) som tolkar ordet.Vad jag har förstått av vad Jesus sa om homosexuella relationer så var det väl – ingenting? När han pratar om att man och kvinna ska hålla ihop, är det väl när han får frågan om skilsmässa, och inte om samkönade relationer? Själv skulle jag inte påstå att Gud har fogat samman mig med någon man. Lesbiska älskar ju andra kvinnor, och som jag har uppfattat det är det som Jesus talar om att det som Gud har fogat samman ska inte människan ändra på. Det är inte bara politiker som tolkar saken på det sättet, utan en hel del präster och teologer också vad jag har förstått. Vad blir effekten för en troende homosexuell, och för de troende omkring henne/honom, om man utgår från att Gud har fogat samman de par som består av en från varje kön, men att den homosexuellas kärlek inte kommer från Gud? För mig som homosexuell känns det så tydligt att ett sådant uttalande inte bara handlar om alla som blir kära i motsatt kön, utan att det handlar om själva kärleken och bandet som knyts mellan två människor som vill leva ihop som ett kärlekspar. Som jag ser det, är det bara en heterosexuell person utan insikt i hur homosexuell kärlek "känns" som kan tro att det bara gäller de relationer han/hon kan ha. Men det är som sagt en tolkning, eftersom vi alla tolkar saken olika. För övrigt, eftersom Jesus yttrande om äktenskapet framför allt handlar om skilsmässa och inte alls om homosexualitet, varför läggs inte krutet i så fall på att förbjuda skilda par att gifta om sig?Vilka "andra relationer" är det du pratar om?

 7. >Jag ser kristna homosexuella som delar kyrkans bekännelse och dagliga liv på Frimodig kyrkas lista, de verkar inte heller se någon nytta med en politiskt påhittad cermoni.Tror inte vi kan begränsa kärleken så att vi ska tränga in alla kärleksrelationer i äktenskapet. Skulle vara tragiskt om kärlek endast fanns i en relation, äktenskapet. Skulle vara inskränkt.Ja demokrati är bra! Det ska vi ha i kyrkan. Men partipolitik behövs inte alls för att ha demokrati. Dagens system har problem, bla att personer som inte är medlemar i svenska kyrkan har inflytande över nomeneringarna i valen. Det innebär också en stor påfrestning på miljön och kyrkans svaga ekonomi att upprätthålle ett partipolitiskt valsystem. Ett personvals system med indirekta val till kyrkomöte och stift skulle stärka demokratin och spara resurser.Läste följande på en blogg och tyckte det va bra skrivet:"Jag håller inte nödvändigtvis med om allt som Frimodig kyrka tycker, men en del, men jag föredrar en kyrka som står för sig själv och som inte tycker som jag, framför en som tycker som alla, men mest politikerna. "http://www.dexion.org/2009/09/18/frimodigt-kyrkoval/comment-page-1/#comment-6948

 8. >Sara, du har så rätt i det du skriver i din diskution med Nineve. Alla röster på något annat parti än SD/Frimodig Kyrka/Krisdemokraterna/alla andra emot samkönade äktenskap är en bra röst. Det var av den anledningen jag gick och röstade, för att slå bort en av deras, alternativt gå om med en röst. Tyvärr var vi dock inte tillräckligt många…

 9. >Nineve, jag tycker att du har en väldigt förvrängd bild av vad en kyrkopolitiker är till för. De är inte till för att göra bibeltolkningar, de är våra valda representanter för att Den Svenska kyrkan går att genomlysa demokratiskt. Det är en av de största arbetsgivarna, en arbetsplats där mycket skit finns i hörnen. Det handlar också om att förvalta skatteintäkter, sköta begravningsväsendet (utom i Stockholm och något annat ställe där det är en kommunal verksamhet). Kyrkan är också den största kulturella aktören när det gäller musik. Det är inte heller sant att Den Svenska kyrkan är den enda som är öppen för samkönade vigslar och välsignelseakter, Liberala Katolska kyrkan är också det och flera samfund på frikyrkosidan är också på väg åt det hållet om man bortser från Pingströrelsen, men den är inte heller den en enhetlig kyrka utan bara församlingar som är löst anknutna till i en paraplyorganisation. Tycker du att det är bättre med äldsteråd, vilket finns inom pingströrelsen mfl, i dessa sitter en extrem majoritet av övre medelålders MÄN, och beslutar utan någon som helst insyn. Var i bibeln hittar du belägg för den styrelseformen. Óm det nu är så vederstyggligt för dig med den styrelseform som Den Svenska kyrkan har, kom då med bättre lösningar. Något säger mig dock att du inte är speciellt insatt eller intresserad av just Den Svenska kyrkan. Om du var det skulle du känna till att man i mindre församlingar har kyrkostämmor där man väljer sin representation lokalt. När det gäller exegetik tänker jag inte öda min tid på att skriva någonting till dig Nineve, du hör till dem som sitter fast i era fördomar och som knappast skulle hängt på Jesus på långpromenad, långhårig, skitig med kompisar som många gånger var paria i det samhälle som existerade då. Men, det samhälle vi lever i nu är inte dåtidens, men vi som inte passar in i den sk bibeltrogna kretsen (dvs vi som inte stenar otrogna, ser menstruerande människor som orena, låter kvinnor som fött barn låta bli att besöka kyrkan under fytio dagar pga av att de är orena, vi som inte tror att världen skapades på sex dagar och att Gud pustade ut den sjunde) vi ska inte behöva tänka på varifrån era åsikter stammar och Gud älskar oss ändå, för vi försöker leva efter den gyllene regeln och det dubbla kärleksbudskapet, det du!MVG till dig Sara, snyggt biblisk namn till och på råga, som tar ställning. Det är ju nästan snudd på tabu att prata religion inom HBTQ-rörelsen!!

 10. >Fru Zophie Tänker inte ens kommentera ditt omdöme om mig som du aldrig har träffat.Jag tycker att man i svenska kyrkan ska ha personvvalssystem med indirekta val till stift och kyrkomöte. Det är en välbeprövad demokratisk ordning som fungerar i många organisationer i sverige. Tycker också det borde finnas obligatoriska församlingsmöten dit alla är välkomna…lite som komundelstämman där medborgarna får komma och ställa frågor till de förtroendevalda, man skulle också kunna ha det som ett ideeforum. Bra ideer kan ju komma från många håll. Och visst ska de vi väljer göra bibeltolkningar, det är de valda som bestämmer vilken bekännelse vi ska ha och hur vi ska uttrycka den.

 11. >Nineve!NYHET! Det finns obligatoriska församlingsmöten, de hålls i princip varje söndag och helgdag året runt, alla är välkomna! Ibland har vi även möten på veckodagarna då firas mässa, ungdomar träffas för att diskutera livsfrågor, människor i alla åldrar träffas för att spela och sjunga, andra för att träffa andra och fika, gissa om det finns tid och plats att lära känna människor då! Jag brukar vanligtvis träffa de människor som står på de olika vallistorna, men ännu har inte de Frimodiga upphävt sin röst, inte heller SD, endera är de inte där, och då är ju deras kunskaper begränsade om verksamheten, eller så stämmer kartan inte ihop med verkligheten för dem. Nej, jag känner inte Dig, men vi kan mycket väl ha träffats ändå, världen är så liten. Jag hoppas du för till torgs dina åsikter om Den Svenska kyrkan på något av deras obligatoriska möten, det är alltid enklare ansikte mot ansikte!

 12. >Det är ju helt i sin ordning att en förening har möten och sin verksamhet….det förhindrar inte ett årsmöte för medlemarna där de valda presenterar sitt arbete, hur det går ekonomisk mm mmVar det inte du som stod för en demokrati med insyn?Ha det gott nu ska jag gå på veckomässa….ja jag vet att det finns sånna och jag brukar också infinna mig.

 13. >Älskar din blogg! så rättfram, sann och så himla rolig att läsa! sen måste jag bara säga att jag läste så fel på rubriken på detta inlägg. Jag läste: "ge inte bort brösten" och det fick mig (självklart) att hoppa till, läste igenom hela inlägget och fattade ingenting tills jag läste rubriken igen xDFortsätt precis som du gör! :*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: