>veckans poll

>En liten aning hade jag förstås om att det mest skulle vara kvinnfolk som läste min blogg (eller i alla fall som lydigt fyllde i mina enkäter). Vad annat kan man förvänta sig, när man skriver om menskoppar och grubblar över femininiteter? Och jag visste förstås också att jag har ett gäng snubbar som troget läser och kommenterar, och misstänkte att några av mina läsare skulle känna sig mest hemma i min tredje kategori kön. Det mest intressanta med enkäten blev istället diskussionerna som uppstod bland kommentarerna, där det på något sätt dels ifrågasattes att jag bara hade tre kategorier kön, dels att jag hade fler än två kategorier och dels att jag med kön menade självupplevt kön och inte biologiskt. Det var uppfriskande och jag hoppas att alla som någonsin pysslar med enkäter läser diskussionerna, för samma typ av frustration uppträder hos de flesta transpersoner jag känner så fort de ska boka en flygbiljett eller delta i en slogantävling. Själv tycker jag att det viktigaste är att man definierar vad det är man menar med kön, om man ska hålla på och dela upp (vilket ibland kan vara till godo), så länge man kommer ihåg att biologiskt kön inte alltid matchar det mentala. Mer om detta i hundratals kommande inlägg.

Inför dagens poll har jag tagit reda på att jag får publicera mina gamla QX-krönikor i bloggen om jag vill. Så jag tänkte se om det kanske kan finnas några önskemål? Titlar vi kan välja mellan är:

Sitter ni här alldeles ensamma och hånglar – min första QX-krönika om alla snubbar som tror att ett flatpar är ett erbjudande. ”Vår seriöse vän log förbindligt och frågade om han kunde få se på när vi älskade, mot en summa på femhundra riksdaler.”

Stånga mig, sparka mig, gör nånting! – om Tanzania och att befinna sig någonstans där ingen går med på att man faktiskt är gay. ”Hon log brett. ‘Jag visste väl att du hade en pojkvän i Sverige.'”

Välkommen till geggan – om flatgeggan, hur liten den är och hur man överlever i den. ”Till slut kommer du att höra dig själv helt naturligt presentera folk för varandra med orden ‘det här är mitt ex nya tjejs förra ragg’.”

Tillbaka till barrikaderna – om att inte bli insläppt i kuddrummet och om alla som definierar sig som normala genom att putta ut dem som inte är det. ”Nu när vi har accepterat er pikanta dragning åt det egna könet kan vi väl alla tillsammans se ner på de som är lite för fjolliga, lite för butchiga och lite för avvikande, tycks de vilja säga och det är läskigt hur många som hoppar på tåget och ner från barrikaderna.”

Stolthet och fördom – om stolta föräldrar, hur viktiga de är och hur man alltid har ett val mellan att skämmas och att vara stolt. ”En stund var det som om orden inte gick ihop. Stolta. Föräldrar. Homosexuella. Barn.”

och hon kysser som en karl ska – om butchar, butchvurm och butchnorm. ”Mina heteronormativa bekanta får rynka sina pannor i yttersta ansträngning för att försöka greppa det – fjällan jag refererar till som världens snyggaste brud är inte tjejen som klapprar förbi byggställningen på gatan med håret böljande efter sig, utan byggjobbaren de hittills har trott är en manlig praoelev från högstadiet.”

Mellan Venus, Mars och Michael Jackson – om pronomen och hur de trilskas med alla utanför heteronormen. ”Vartenda homo som någonsin går utanför dörren tvingas förr eller senare ställa sig frågan: Ska jag leka pronomenleken idag?”

Garderobens sju stadier – om svaret på frågan ”när kom du ut”. ”När kom du på att du gillade tjejer, frågar gärna nyfikna heteron i strutar. De tror att svaret är en siffra, när det egentligen är en monolog. ”

Läser du den här krönikan ofta eller? – om flirtande i flatvärlden. ”Jag förstår ibland inte hur The Chart har kunnat växa sig så stor och präktig och hur vi alla lyckas vara varandras buksystrar, när vart och vartannat brudragg tycks ske av ren slump.”

De äkta lesbianerna – om situationen för homosexuella i Grekland. ”Det är i Grekland jag sitter och tänker att queerteoretiska resonemang är en lyx, när en panel bestående av professorer och psykologer sitter i TV och försöker förklara för Greklands ende öppne kändisbög att han egentligen är heterosexuell.”

8 svar till “>veckans poll”

  1. >Synd att man inte kan rösta på två!”Garderobens sju stadier” eller ”Läser du den här krönikan ofta eller?” låter mest intressant tycker jag! 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: