>veckans poll

>Till er som förra veckan fyllde i att ni har för konstiga fantasier, vill jag bara säga att det normala är att ha skitskumma fantasier. Man har ingen aning om vad som rör sig i de hemligaste hjärncellerna på folk som på utsidan ser helt vanliga ut, men jag lovar helt utan vetenskaplig grund att i en helt vanlig t-banevagn/buss kan du hitta en snubbe som tänder på att bli trampad på med foppatofflor, en brud som har fantasier om sin egen halvbror i vinbärsgelé, en tant som bara kan få orgasm om hon låtsas att hon är ett blixtlås och någon kostymman som är jättejättehetero men som alltid får upp en bild av två hånglande, manliga brottare i glittriga trikåer precis innan det går för honom.

Det viktiga, för att predika lite fantasilära, är att komma ihåg att sexuella fantasier inte lyder under några som helst andra lagar än de som är dikterade just i den där lilla gropen i hjärnan där de lever sina liv. Man är inte rasist för att man finner tanken på att vara en amerikansk societetsdam på 1800-talet som förlustar sig med slavar tilltalande, man hatar inte sig själv för att man fantiserar om att kallas hora, man är inte mindre feminist för att man har våldtäktsfantasier och man är inte en ond människa om man tänder på att piska folk om de inte gör som man säger. Dessutom säger mig min erfarenhet att det alltid finns någon som har en matchande fantasi och att det kan vara värt att ta reda på vad som händer om man plockar fram den ur skrymslet. Vid lämpligt tillfälle alltså.

Idag tänkte jag försöka ta reda på hur många av mina läsare som är män respektive kvinnor, men jag stötte på patrull i mitt eget huvud. Först tänkte jag att jag gör tre kategorier; man, kvinna och annat. Sen tänkte jag på alla som gillar att fylla i ”det knäppa alternativet” av ingen anledning alls utom att de i sina egna liv inte har tillräckligt med komplexitet, och att just de säkert är folk som tycker att ”annat” vore knäppt. Resultatet skulle alltså bli att en massa folk skrev att de var ”annat” utan att mena det som jag menar. Så det var nära att det inte blev något av det hela, men så tänkte jag plötsligt att något kul ska de väl ha, stackarna. Så varsågoda: veckans poll. (Alla transpersoner som är helt på det klara med att de tillhör ett visst kön ska förstås klicka det könet, om de inte känner att ”annat” av någon anledning är mer rättvisande – i framtiden ska vi också ta reda på hur många cispersoner det är som läser den här bloggen.) Jag har gett upp kampen att försöka få ordning på å, ä och ö i pollarna, så från och med nu löser vi det som vi gör när vi är utomlands.

8 svar till “>veckans poll”

  1. >Kanske skulle du ha varit lite mer specificerad!Alltså skiljt på biologiskt och socialt kön. Och om man är på väg från det ena till det andra (tänker nu främst på biologiskt). Timmen är sen och jag orkar inte riktigt räkna ut hur många svarsalternativen skulle ha varit, men säker upp mot tio 🙂

  2. >anonym: Ja, jag funderade på det också men kom fram till att hela listan skulle ha varit 1)för omständlig för mitt syfte och 2)säkert provocerande för någon transperson som inte ville ha sin transidentitet som könsidentitet (läs: ”varför ska jag klicka i en annan ruta än andra kvinnor bara för att jag har en bakgrund som man”). Förutom biologiskt och socialt kön finns det ju dessutom sådär sju andra aspekter att ta hänsyn till och kombinera med varandra i oändlighet. Med ett större underlag och ett annat syfte hade jag gärna kombinerat i just oändlighet, men inte i just den här pollen, där alla tre alternativ är något begränsande men inget mer än något annat.

  3. >Fast därmed så (IMHO) så blev ju valet ”oklart” överflödigt. Såvida man inte befinner sig mitt i en transition. I min lika humble opinion kan (bioogiskt) kön ha två värden. Endera så är man det ena eller så är man det andra. Och sedan kan detta då kombineras med valfritt socialt kön. Vilka aspekter har du i åtanke?

  4. >anonym: Aha, det är där det kniper i kommunikationen, då förstår jag… jag tänkte inte alls först och främst på biologiskt kön, utan på ens eget upplevda kön. Förutom biologiskt och socialt kön kan man bland annat räkna med kroppsidentitet, könsidentitet, könad anatomi, genus, genusidentitet och genusuttryck, vilka alla har en anledning att existera som begrepp. Min tanke är att någon som exempelvis är FtM (female to male) förstås är man, oavsett kroppen han har fötts in i, och därmed klickar att han är man oavsett om han någonsin har tänkt operera sig för att matcha kroppen med sitt självupplevda kön. Jag inser nu att det möjligen kan uppfattas som lite kontroversiellt… Anledningen till att det är så självklart för mig att en helt oopererad transperson redan ”är” det kön hen ”vill” vara, tror jag bestämt att jag snart ska avhandla i ett blogginlägg.Nåväl, för att fortsätta på mitt spår, så finns det folk som inte alls är säkra på vilket kön de tillhör, och om de ens tillhör något av de två som står till buds i vårt samhälle och språk. (det är inte i alla kulturer man räknar med bara två kön) Kön är inte så mycket en dikotomi som en skala, där nästan alla hamnar på ena eller andra sidan men några mittemellan precis som med alla variationer. Det finns också de som inte är säkra på om de är kvinnor födda i manskroppar eller bara väldigt feminina killar som inte är jätteförtjusta i sina könsorgan, de som går genom livet sjukt obekväma med att behöva välja och de som i och med sin transidentitet vill fylla i ”annat” eller ”oklart” för att betona transidentiteten som en del av dem själva.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: