>allt du bör veta om antikens grekland

>I och med min anarkistiskt spretande ambition för denna blogg, kan jag dessutom publicera bilder. Som den där bilden där jag står vid λευκός πύργος, det vita tornet, som enligt någon grek användes som tortyrkammare en gång i antiken. ”Eller så är det bara jag som har hittat på det, så säg det inte till någon som kan ta det för sanning”, sa han sen, så har du googlat hit i jakt på tillförlitlig information om antikens Grekland kan du googla vidare.

Nå, det var väl lite väl barskt. Du har ju ändå lyckats googla in på min färskaste blogg. Här då, lite användbar information till ditt hemarbete: Folk i antikens Aten hade inget att göra, så de hade tid att filosofera, medan folk från Sparta bara krigade och därför finns det inga stora spartanska filosofer. Däremot lämnade de efter sig ett ord som heter spartansk och som betyder att överleva bara på det allra nödvändigaste, så typ om någon dricker direkt ur flaskan trots att de skulle kunna använda ett glas så kan du säga ”så spartanskt” och känna antikens blod svalla genom dina idiomatiska ådror. Va, kanske de säger då, och då kan du säga ”det är ett grekiskt idiom”. Vaddå idiom, kanske de säger då och då kan du säga ”idiom är också ett grekiskt ord, det betyder ungefär lingvistiskt uttryck”. Då kanske de kallar dig för nörd, och då kan du säga ”nörd är på inget vis ett grekiskt uttryck, lite konsekvens om jag får be. För er fortsatta grekiska bildning – hallå, gå inte! – kan jag visa er den här bilden på Sara Lövestam vid λευκός πύργος, ett äkta grekiskt torn om inte annat.”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: